Jenne Decleir in de huid van Franciscus van Assisi

vod
do 02/10/2014 - 10:49 Jenne Decleir trok naar Italië om er samen met Dario Fo te werken aan een Vlaamse versie van diens monoloog : 'Franciscus, jongleur van Assisi'.

jenne decleir dario fo franciscus van assisi theater monoloog

Toen Jenne Decleir vorig jaar in Londen was, zag hij in een kerk een Engelstalige versie van ‘Franciscus’, een monoloog van Dario Fo. Hij raakte geïntrigeerd door die Franciscus van Assisi die hij enkel kende als 'de man onder de boom met de vogeltjes'.

Jenne wou meteen een Vlaamse versie van de monoloog maken. Hij kreeg toestemming van Fo en trok naar Italië om er met hem samen aan te werken. Jenne en Dario Fo waren geen onbekenden voor elkaar. Jennes vader, Jan Decleir, en vooral Jennes moeder, Caroline van Gastel, werkten als acteurs jarenlang samen met Dario Fo en zijn vrouw Franca Rame. Zo werd Jenne al vroeg kind aan huis bij de Fo's.

Jenne : "Dario heeft graag dat je er bent , dat je geëngageerd bent. Dat moet hij voelen, dan heb je de goeie symbiose."

Franciscus en de paus

Fragment uit Franciscus, jongleur van Assisi

Fransiscus is een oudere tekst van Dario Fo, die Fo nu herwerkt heeft, geïnspireerd op de huidige paus Franciscus. Die laatste vertoont veel gelijkenissen met de heilige Franciscus en zijn revolutionaire geest. Hij maakt komaf met wanpraktijken in de kerk en laat mensen toe die voordien geweerd werden. Hij vraagt christenen hun hart te openen voor liefde, solidariteit en tolerantie. In volgend fragment (links) heeft Sint Franciscus een gesprek met zijn toenmalige paus Innocentius III aan wie hij probeert uit waarom liefdadigheid ook een vorm van macht is:

Fragment uit 'Het eerste mirakel van het kinneke Jezus'

In 1981 brengt Jan Decleir 'Het eerste mirakel van het kinneke Jezus' uit 'De tijger en andere verhalen' van Dario Fo op het toneel. In het Antwerps dialect. Maar eerst legt hij aan de televisiekijker uit dat dit een try-out is. En waarom. (Dag aan dag, 4 december 1981)

Jenne bracht als kind veel tijd door in de coulissen van het theater. Zijn beide ouders zijn theatermensen. Vader Jan Decleir bracht in de jaren zeventig al werk van Dario Fo naar Vlaanderen. Zoals hier 'Het eerste mirakel van het kinneke Jezus' uit 'De tijger en andere verhalen' van Dario Fo in 1981. Zie fragment links.

Jenne : "Ja, ik heb voor deze monoloog advies gevraagd aan mijn vader. Hij raadde me aan het zoveel mogelijk voor mensen te spelen, uit de losse pols, zodat je voeling krijgt met de tekst want uiteindelijk ben je toch helemaal alleen met je tekst."

[ 'Franciscus, jongleur van Assisi' van Dario Fo, bewerkt en gespeeld door Jenne Decleir gaat op 4 oktober in première in coStA in Antwerpen en speelt tm 17 december op verschillende andere locaties in Antwerpen. Speellijst ]