TAZ blikt terug

ma 11/08/2014 - 13:41 De achttiende editie van Theater Aan Zee wordt door de organisatie een groot succes genoemd. Met meer dan 32.000 verkochte tickets - een record - bereikte het festival een zaalbezetting van 81 %. “Niet slecht voor 'experimenteel theater', toch?” klinkt het vanuit Oostende. Bij de verschillende prijzen die er zijn uitgereikt, valt vooral het veelzijdige talent van de jonge belofte Naomi Velissariou op.

theater aan zee oostende publieksprijs boris van severen jonas vermeulen sachli gholamalizad jibbe willems davy pieters naomi velissariou

Opnieuw hebben de programmatoren van Theater aan Zee voluit de kaart van het jonge talent getrokken. Sophie De Somere en Liv Laveyne brachten een selectie uit meer dan driehonderd voorstellingen van net afgestudeerde en beginnende kunstenaars. Zowat elke voorstelling binnen die Jong Werk-selectie zorgde voor een goedgevulde tribune.

Traditiegetrouw werden aan het einde van festival prijzen uitgereikt. De jury en het publiek hadden elk hun favorieten.

En de winnaar is ...

De TAZ Publieksprijs ging naar ‘The Great Downhill Journey of Little Tommy’ van Boris Van Severen en Jonas Vermeulen. In de adjectieven die het publiek gebruikte om deze voorstelling te beschrijven, komen de woorden energiek, briljant en een echte trip alsmaar terug. ‘The Great Downhill Journey of Little Tommy’ ging ook lopen met de Big in Belgium-prijs. Daardoor zal deze voorstelling dus te zien zijn op het gerenommeerde Edinburgh Fringe Festival, waar een handvol andere Vlaamse gezelschappen zich aan een internationaal publiek presenteren.

De Circuit X-prijs werd toegekend aan ‘A reason to talk’ van Sachli Gholamalizad. Volgens de jury is deze voorstelling nog niet echt af, maar is ze toch een moedig en onthullend portret van een generatie en een cultureel conflict, zeer origineel en adequaat vormgegeven. ‘A reason to talk’ zal in het seizoen 2015-2016 toeren langs de Vlaamse en Nederlandse cultuurhuizen onder het label Circuit X.

De ARTES Jongtheaterschrijfprijs is voor ‘The Truth about Kate’, een tekst van Jibbe Willems. De voorstelling - in een regie van Davy Pieters - toont volgens de jury hoe de auteur in deze tekst op briljante wijze een veelheid aan stemmen laat samenkomen die het levensverhaal vertellen van wereldster Kate. De hoofdrol werd vertolkt door Naomi Velissariou, een jonge actrice die grote indruk heeft gemaakt.

De veelzijdige talenten van Naomi Velissariou - naast actrice ook auteur - leverden haar de TAZ-KBC Jongtheaterprijs op voor haar autobiografische voorstelling ‘A Tragedy (simplified)’. De jury was onder de indruk hoe zij op fascinerende wijze de Griekse cultuur weet te typeren en haar persoonlijke geschiedschrijving verweeft met een groter verhaal dat van de stad Genk tot Griekenland strekt. “Een voorstelling waaruit kracht en levenshoop spreekt”.