Barok op zijn Afrikaans

vod
di 10/06/2014 - 14:26 Video update: vr 12/12/2014 - 15:51 Voor de Belgisch-Congolese voorstelling 'Coup Fatal' gingen Alain Platel en verschillende artiesten uit Kinshasa aan de slag met barokke operamuziek.

podium muziek serge kakudji congo kinshasa alain platel choreograaf coup fatal kvs koninklijke vlaamse schouwburg jan goossens brussel wenen premiere het journaal

Een tiental jaar geleden ontdekte de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) de Congolese contratenor Serge Kakudji in Kinshasa. De Brusselse schouwburg haalde de zanger naar België, waar hij een zangopleiding volgde en verder werkte aan zijn carrière.

"Serge wilde graag teruggaan naar Kinshasa en daar met zijn vrienden-muzikanten werken aan het Europese repertoire waarmee hij in Brussel en Parijs bezig is", zo zegt Jan Goossens van de KVS.

In Kinshasa verzamelde Kakudji een groep rond zich en ging hij met hen aan de slag met aria's van Händel, Gluck en Monteverdi. Ze bewerkten ze voor hun instrumenten.

Belgisch-Congolese voorstelling 'Coup Fatal' in première in Wenen

Choreograaf Alain Platel trok naar Afrika om het resultaat te zien en wou ermee aan de slag gaan. "Voor mij is het in de eerste plaats een concert. Ik wou er geen dans- of theatervoorstelling van maken. Ik wou alle elementen die zij mij aanreiken, verwerken in iets dat   theatraler is dan een puur concertante versie van dit concert."

'Coup fatal' is een voorstelling van de Congolezen zelf, begeleid door Alain Platel. Dit is niet meteen het beeld dat we kennen van Congo, een land dat we associëren met oorlog en corruptie. "KVS wil met dit project een stevige geut antigif geven", zegt Jan Goossens. Het mag duidelijk zijn dat er Congo ook veel creativiteit en enthousiasme is.

Op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 december is Coup Fatal te zien in deSingel in Antwerpen. En daarna ook in Kortrijk, Leuven en Genk.

Bekijk hier alle speeldata.


Lees ook onze recensie: