Kasteel van Gaasbeek komt opnieuw tot leven

vod
di 31/03/2015 - 16:21 Na het succes van het evenement 'Once upon a castle' vorig jaar brengt WildWorks met ‘Twice upon a castle’ opnieuw de bijna 800 jaar oude herinneringen van het kasteel terug tot leven. Het parcours wordt lichtjes aangepast. Cobra.be bezocht de ploeg vorig jaar tijdens de laatste voorbereidingen van het spektakel.

kasteel van gaasbeek erfgoed wildworks bill mitchell twice upon a castle once upon a castle

Toen Bill Mitchell, artistiek leider van WildWorks, voor het eerst een rondleiding kreeg in het kasteel van Gaasbeek, sloot de gids af met de woorden : "konden de muren maar spreken".
Op de terugweg naar het Engelse Cornwall bleef die gedachte Bill achtervolgen. Ja, wat als de muren van het kasteel van Gaasbeek konden spreken, wat zouden ze dan vertellen?Het idee voor 'Once upon a castle' was geboren.

WildWorks heeft een reputatie in het tot leven wekken van erfgoed en landschappen. Via installaties, performances, soundscapes en kostuums liet het in 'Once upon a castle' de bijna 800 jaar oude herinneringen van het Kasteel van Gaasbeek bij Brussel los op het publiek. Na het grote succes van het evenement keert WildWorks nu terug naar Gaasbeek voor het vervolg 'Twice upon a castle'.

Het parcours is opgebouwd rond drie voormalige bewoners : de graaf van Egmont (1522-1568), Paul Arconati-Visconti (1754-1821) en Marie Peyrat (1840-1923). 

Bill Mitchell : “Er zijn heel veel interessante verhalen en figuren opgedoken in de archieven maar we hebben bewust gekozen voor drie mensen die ook belangrijk zijn geweest voor België en haar geschiedenis. Zo wordt ook het belang van dit kasteel duidelijk."

Mercedes Kemp van WildWorks was de dame die de archieven van het kasteel mocht gaan uitpluizen. Ze vond er de laatste brief van de graaf van Egmont aan zijn vrouw, geschreven net voor hij op de Brusselse markt onthoofd zou worden wegens rebellie tegen het Spaanse bewind. Andere vondsten waren de vijf cassettes vol geschriften van de hand van Paul Arconati-Visconti. In zijn streven naar wereldvrede schreef hij alle wereldleiders, inclusief de paus, aan in ellenlange brieven. Maar hij was ook een praktisch man die in zijn ‘Cultures et recettes’ recepten neerschreef voor macaroni met tomatensaus, het lijmen van een gebroken hart of het aanleggen van een tuin. Mercedes verwerkte haar vondsten tot gedichten waarvan er verschillende op muziek werden gezet door componist Jeroen d'Hoe.

Behalve archieven uitpluizen en teksten schrijven is het ook steevast Mercedes haar opdracht om een relatie op te bouwen met de gemeenschap die bij een plek hoort. Het is vaak die gemeenschap die de het gebouw of het landschap én de bijhorende verhalen het best kent. In dit geval was dat het personeel van het kasteel van Gaasbeek. De suppoosten en gidsen bleken inderdaad de beste vertellers te zijn én de enigen die alles in het kasteel mochten aanraken en openen. WildWorks besloot hen daarom een belangrijke rol toe te bedelen. Tijdens je bezoek, zie je hen in blauwgrijze schorten door de kamers bewegen alsof ze er al 800 jaar rondwaren.

[ 'Twice upon a castle' - van 1 april tot en met 8 november 2015, Kasteel van Gaasbeek]