"Het is exact zoals in onze droom"

vod
vr 04/04/2014 - 09:38 In de Nekkerhal in Mechelen is '14-18' in première gegaan, een spektakel-musical over de Eerste Wereldoorlog. Soldaten met dienst zijn Jelle Cleymans , Jonas Van Geel en Bert Verbeke. Cobra.be nam een kijkje achter de schermen tijdens de repetitie.

musical musical 1418 eerste wereldoorlog spektakel musical jelle cleymans bert verbeke Jonas van geel frank van laecke dirk brossé allard blom studio 100 nekkerhal mechelen

Achter de schermen

Musical 14-18 over Eerste Wereldoorlog is in première gegaan

Na het grote succes van 'Daens, de musical', vinden Studio 100, Frank van Laecke, Dirk Brossé en Allard Blom elkaar terug in '14-18', een spectaculaire musical rond de Eerste Wereldoorlog. En het belooft een groots schouwspel te worden: het speelvlak is twee voetbalvelden groot en de toeschouwer wordt getrakteerd op een scenografisch hoogstandje.

Het verhaal van ’14-18’

De Grote Oorlog breekt uit. Ook boezemvrienden Jan (Jelle Cleymans), Fons (Jonas van Geel) en macho Albert (Bert Verbeke) moeten naar het front. Allen zijn ze er zeker van dat de strijd van korte duur zal zijn. Maar het conflict sleept aan en is veel meedogenlozer dan ze zich ooit hadden kunnen inbeelden. Iedere dag is er meer gruwel, de oorlog eist steeds meer slachtoffers.

Jan, die intussen vader is geworden, wil per sé zijn zoon en vrouw Anna zien. Albert verlangt naar de meisjes en Fons jaagt op de knappe verpleegster Celine. Hoe verwoestend is de oorlog voor het leven van jonge mensen? Ze gaan een heroïsche strijd aan, een ultiem gevecht om te overleven, tegen het waanzinnige geweld en het oorlogsapparaat. Hun belangrijkste wapens? Humor, hoop en liefde, maar vooral onvoorwaardelijke vriendschap.

Voor Jelle Cleymans was het eens wat anders om soldaat te mogen spelen: “Het is heel tof om soldaat te mogen spelen. Ik ben vooral blij dat ik nooit echt in het leger heb gezeten. Dat was echt niets voor mij geweest. Maar het spelen en dan plots zo’n geweer in je handen krijgen… Ik ben eigenlijk tegen geweren. Tot ik het vastheb, en dan gebeurt er iets. Heel stom en heel belachelijk… Maar het is toch stoer”.

Collega Jonas Van Geel kroop voor de TV-reeks 'In Vlaamse Velden' al in de huid van een jonge soldaat: “Hier is het toch op een andere manier. Er wordt gezongen, dat maakt het toch anders. Gelukkig wordt er niet gedanst in de loopgraven. Het is geen onderwerp waar je bepaald vrolijk van wordt.”

Bert Verbeke, die we vooral kennen als Bram uit 'Thuis', staat ook stoer in een soldatenpak: “Een soldatenuniform aantrekken is een heel stoere ervaring. Ik speel voor het eerst een soldaat, en dat bevalt me wel. Het is wel zweten… Veel hebben we nog niet gerepeteerd met kostuum, maar die ene keer dacht ik: Ga ik al die kilometers moeten afleggen in deze gigantische hal met die zware kleren? Ik zal alleszins goed strak staan wanneer de zomer eraan komt. Soldaat spelen vergt een goeie conditie”.

Een unieke belevenis

Op technisch vlak is de musical ongezien. Spektakel gegarandeerd. Een rijdende tribune, die 150 meter naar voor en achter kan verschuiven, laat de kijker in- en uitzoomen op de gebeurtenissen. Plaats van afspraak is de Nekkerhal in Mechelen: '14-18' wordt opgevoerd op een oppervlakte van twee voetbalvelden, en alles draait rond beweging.
"Als toeschouwer word je helemaal meegezogen in het verhaal," vertelt regisseur Frank Van Laecke: “We willen het epos alle eer aandoen, ook visueel. Daarom hebben we gekozen voor een grootse aanpak. Je zit bijna live op een filmset, midden in het verhaal. We kunnen vooruit rijden en als het ware inzoomen op een actie of emotie. We komen dichter bij de acteurs.”

De spektakel-musical is een gigantische uitdaging, maar ook een droom die uitkomt: “Wat Gert Verhulst en ik in ons hoofd hadden, wordt nu concreet. Als ik zie hoe de machinerie werkt, is het exact wat we ooit gedroomd hebben. Dat stelt me gerust. Ik ben ervan overtuigd dat het ongezien is in ons land, en misschien zelfs in de hele wereld.“

Cast & creatief team

Twee voetbalvelden, dat vraagt om een gigantische cast. 150 acteurs geven elke voorstelling het beste van zichzelf. De hoofdcast bestaat uit klinkende namen als Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Bert Verbeke, Jo Demeyere, Free Souffriau, Louis Talpe en Maaike Cafmeyer.

De regie is in handen van Frank Van Laecke. Allard Blom schreef het script en de liedjesteksten. Dirk Brosse zorgt voor de symfonische muziek die meer dan ooit musical- met filmmuziek combineert.

 [14-18 - Spektakel Musical - Studio 100. Regie: Frank Van Laecke. Speelt vanaf 20 april 2014 in Nekkerhal Mechelen - de volledige speellijst vindt u hier]