Palestijnse Circusschool te gast

vod
do 20/03/2014 - 10:08 De Palestinian Circus School staat vier avonden in België met 'B-Orders'. Twee leerlingen van de school, Fadi en Ashtar, die doorgroeiden tot professionele circusartiesten en aan bekende Europese circusscholen mochten studeren, vertellen met deze voorstelling hun verhaal.

Jessika Devlieghere kwam negen jaar geleden terecht in Palestina. Ze leerde er haar toekomstige man kennen met wie ze een jaar later de Palestinian Circus School zou oprichten. Ondertussen volgen een 160-tal jongeren tussen 10 en 20 jaar oud er les. De lessen worden gegeven in de circusschool zelf, in Ramallah, maar de lesgevers trekken evengoed naar kleine dorpen en vluchtelingenkampen waar zo goed als geen aanbod is voor kinderen en jongeren.

Jessika : “Wij willen een zuurstoflong zijn in een omgeving waar geweld, vernieling en dood dagelijkse kost zijn. Het is voor de jongeren die daarin opgroeien heel moeilijk te geloven dat er nog iets anders is dan die wereld. Ons opzet is hen te helpen het kind in zichzelf  terug te vinden. We willen hen een plek geven waar ze kunnen nadenken over de samenleving en voorstellingen maken over hun eigen ervaringen.”

Jessika wijst erop dat de circusschool ook heel wat ambitie heeft. Ze wil jongeren laten doorgroeien zodat ze professioneel verder kunnen. Zo is het ook gegaan met Fadi en Ashtar die deze voorstelling 'B-Orders' maakten en spelen. Beiden waren er vanaf het begin bij. Ze maakten de circusschool mee tot wat ze vandaag is. Ondertussen kregen ze de kans om in het buitenland te gaan studeren. Fadi volgde een opleiding in Turijn, Ashtar zat aan een befaamde circusschool in Frankrijk.

Met B-Orders vertellen Fadi en Ashtar hun persoonlijke verhaal over het traject dat ze hebben afgelegd. Hoe grenzen en bevelen wegvielen eens ze in het buitenland woonden. En hoe moeilijk het was om nadien terug te gaan naar de zeer gereglementeerde samenleving waaruit ze kwamen.

Voor Ashtar was het een schock om te zien hoe gemakkelijk mannen en vrouwen met elkaar omgingen in Frankrijk, hoe ze elkaar zonder schroom aanraakten, hoe vrij haar medestudenten omgingen met hun lichaam. Toen ze na drie jaar terug naar huis ging, moest het opnieuw een cultuurschock.

Ondertussen zijn Fadi en Ashtar rolmodellen voor de leerlingen van de circusschool. Fadi: " Dat is een grote verantwoordelijkheid maar ik vind het belangrijk. Door ons zien ze wat er mogelijk is."

[ B-Orders - Palestinian Circus School. Speelt op 21,22 en 23 maart in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Sint Jans-Molenbeek en op 26 maart in de Roma in Antwerpen. ]
 

Op maandag 24 maart kan u in De Roma in Borgerhout ook gaan kijken naar een documentaire over de Palestinian Circus School. ‘Upside Down’ (2013) brengt het verhaal van vijf Palestijnse circusstudenten die hun weg zoeken in de dagelijkse gekheid die deze staat beheerst.

De documentaire wordt voorafgegaan door een andere docu die vlakbij werd gedraaid door de twee jonge Vlaamse documentairemakers, Jan Beddegenoodts en Niel Iwens. 'Thank God it's Friday' (2013) toont hoe de inwoners van het Palestijnse dorp Nabi Saleh, al drie jaar elke vrijdag, protesteren tegen de inname van een grote hoeveelheid land. Cobra.be sprak eerder dit jaar met de makers:

vod