Fumiyo Ikeda over Amness

vod
do 13/02/2014 - 14:12 Ze danst al meer dan dertig jaar bij Rosas maar Fumiyo Ikeda doet af en toe graag haar eigen ding. Samen met de Japanse danseres Un Yamada maakte ze 'Amness' dat op 22 februari in première gaat in CC De Grote Post in Oostende.

fumiyo ikeda dans un yamada japan amness blindman bach rosas

Wie het werk van Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas volgt, kent waarschijnlijk ook danseres Fumiyo Ikeda. De Japanse maakt al sinds de eerste dag - ergens in 1983 – deel uit van het gezelschap. Ikeda en De Keersmaeker leerden elkaar kennen aan de dansopleiding van Maurice Béjart in Brussel.

Nine Finger

Ikeda danst niet enkel voor Rosas maar maakt de laatste jaren ook eigen voorstellingen. Het was De Keersmaeker zelf die Fumiyo inspireerde bij het zoeken van haar eigen weg, door haar de cruciale vraag te stellen: "met wie zou je iets willen maken?"

Dat zouden oa. Alain Platel en Benjamin Verdonck worden waarmee Fumiyo 'Nine Finger' maakte en Tim Etchells met wie ze 'In Pieces' creëerde.

 

amness

Bl!ndman: terug naar Bach

Met de nieuwe cd '32 Foot - The Organ of Bach' keert Bl!ndman terug naar de orgelwerken van J.S. Bach. Als een soort menselijk orgel bewogen door adem probeert het saxofoonkwartet het genie van de componist van zijn latere orgelwerken te vatten. Cobra.be ging kijken tijdens de opnames in Studio Toots en sprak met artistiek leider en arrangeur Eric Sleichim.

Nu werkt Ikeda aan een volgend project, 'amness', met de Japanse danseres Un Yamada. Yamada was niet een van die mensen op Fumiyo's verlanglijstje, ze kenden elkaar zelfs amper. Het was een kennis die hen samenbracht. De afstand Brussel- Japan maakte dat de twee danseressen hun gezamenlijk project startten met elkaar dagelijks een woord door te sturen. Pas later is Un naar Brussel gekomen om samen met Ikeda de voorstelling in elkaar te puzzelen.

'amness' wordt gedanst op live muziek gebracht door de vijf heren van Bl!ndman. Zij spelen de orgelmuziek van Johann Sebastian Bach op saxofoon. (bekijk links ook de cobra-reportage over Bl!ndman en Bach). amness is in die zin geen duet, maar een trio, met de muziek als derde partner.

[ amness - Fumiyo Ikeda & Un Yamada. In Belgische première op 22 februari 2014 in CC De Grote Post. Voor andere data, klik hier. ]