Needcompany ontmijnt het doemdenken

wo 10/07/2013 - 14:12 *** Jan Lauwers en zijn gezelschap Needcompany brengen op het Festival van Avignon hun jongste productie 'Marktplaats 76' voor het eerst in openlucht.

podium festival van avignon avignon theaterfestival needcompany jan lauwers place du marche 76 marktplain 76 cloitre des carmes recensie ludo dosogne

Rampzalige gebeurtenissen zijn er bij de vleet in ‘Place du Marché 76’ (Marktplaats 76) van de Needcompany: een explosie, een ontvoering, een pedofiliezaak, een zelfmoord en een verkrachting. Toch houdt iedereen zijn hoofd koel en wordt er nog gefeest. Jan Lauwers en zijn gezelschap brengen op het Festival van Avignon hun jongste productie voor het eerst in openlucht. Dat ze het podium van het Cloître des Carmes kunnen bespelen doet hen deugd. Daar ging immers ook hun legendarische stuk ‘La Chambre d’Isabelle’ (De kamer van Isabella) in première.

In zijn marineblauw Sergeant Peppers uniform wordt Jan Lauwers een nostalgische, excentrieke verteller. Nadat hij de straatveger, de slager, de loodgieter en de deejay van dienst heeft voorgesteld trekt hij zich terug in zijn klavierhoekje. Met de rockgitaristen aan de overkant heeft hij alleen oogcontact. Samen creëren ze een sfeer in het dorp, die verandert volgens de seizoenen. Hoewel voor de partituur drie componisten werden ingeschakeld vloeien de opeenvolgende taferelen naadloos samen.De lichttechnicus wekt met haar spots de illusie dat de toren van de nabijgelegen synagoge aan het draaien gaat.

Geharrewar

De acteurs lijken elkaar voor de voeten te lopen. Maar dat is zo gewild. Rekwisieten worden verplaatst en een geluidsinstallatie uitgetest. Tussen al dat geharrewar wordt ook energiek gedanst. Behalve door de rolstoelactrice, die op een mirakel hoopt. Telkens Lauwers de aanzet geeft van een lied verdwijnt de chaos en wordt er ijverig meegezongen.
Plots is het speelvlak bezaaid met opblaasbaar speelgoed in felle kleuren. Voor de personages is het een hemels teken, dat het einde van een rampzalige periode aankondigt. Gejammer en geweeklaag over de doden en angst voor de levenden, die ze in feite niet kennen, helpt hen geen stap verder. Door hun observatievermogen aan te scherpen en met de anderen nieuwe mogelijkheden te verkennen ontmijnen ze het doemdenken.

Ludo Dosogne

[‘Place du marché 76’, nog tot 17/7 om 11u in Cloître des Carmes]
[‘Marktplaats 76’ (Nederlands-Engelse versie) in het Kaaitheater (Brussel) op 12 en 13 november 2013]

< >