De Munt zoekt jong talent

vod
vr 16/11/2012 - 11:41 Op geregelde tijdstippen organiseert de Munt audities. Enkele keren per jaar. Daar komen jonge zangers op af. Ofwel om hun kunnen te demonstreren. Ofwel komen ze voor een specifieke rol.

de munt peter de caluwe auditie paul appeleby chloé briot ekaterina godovanets gyula orendt klassieke muziek

Meer dan stem alleen

Als een zanger afgestudeerd is, moet hij zijn publiek trachten te vinden. De eerste stap is zijn lot in de handen van een agent te leggen. Die zorgt er voor dat zijn pupil zich kan laten horen, dat hij audities kan doen bij de verschillende concertorganisatoren of operahuizen. Het gebeurt ook dat operahuizen doelgericht op zoek gaan naar een bepaald zanger voor één bepaalde rol.

Eens er een afspraak is, komt het er op aan om op een zo kort mogelijke tijd, je sterkste kanten te laten zien. Zanger zijn is een compleet beroep. Alleen de stem volstaat niet. Je moet ook voeling hebben met het psychologische profiel van de rol die hij/zij moet zingen. Er moet fysieke gelijkenis zijn. De leeftijd moet kloppen. Geen sinecure.

Part of the job

In opera wordt er ontzettend lang op voorhand geprogrammeerd. Voor de twee volgende seizoenen zijn de stemmen al helemaal gecast. Dus wie vandaag naar een auditie gaat, kan ten vroegste op een rol in het jaar 2015 rekenen. Op twee drie jaar kan er veel gebeuren met een persoon en zijn stem.

Eens de auditie voorbij volgt niet onmiddellijk een evaluatie. Die wordt naar de agent van de zanger gestuurd. Het auditioneren is de jonge zangers ingebakken. Ze reizen, ze komen, ze gaan. Ze leren hun rollen. Het is voor hen part of the job.

Cobra.be ging kijken in de licht mysterieuze wereld van de audities. Van aanstormend jong talent en misschien ook van schroeiende ambitie.