Dans tussen twee muren

vod
di 25/09/2012 - 16:57 Op vraag van fABULEUS en Krokusfestival creëerde Manon Avermaete haar eerste zaalproductie. Een intensieve maar speelse dansvoorstelling waarbij twee danseressen de grenzen van de ruimte en hun eigen lichaam aftasten. Cobra.be sprak met choreografe Manon Avermaete.

podium dans fabuleus krokusfestival manon avermaete paulien truijen sarah vingerhoets

‘Kijk ver genoeg achterom en je kijkt weer naar voor’ is een productie van fABULEUS en Krokusfestival en brengt twee danseressen samen die tussen twee muren een fysiek zware, maar fantasierijke voorstelling brengen voor kinderen vanaf acht jaar.

“Vijf jaar geleden heb ik een Spaanse film gezien (‘Fermat’s Room’ red.) over professoren die samen werden opgesloten in een huis. Ze kregen verschillende vraagstukken en telkens wanneer ze een vraagstuk moesten oplossen, kwamen de muren van de kamer dichter bij elkaar. Wanneer ze het vraagstuk hadden opgelost, stonden de muren weer stil. Maar dan komt een nieuwe vraag en zo gaat het eindeloos door. Ik vond het fascinerend om iets te maken met een ruimte die steeds kleiner wordt en wat dat doet met iemand en hoe die met de ruimte omgaat", verklaart choreografe Manon Avermaete. In ‘Kijk ver genoeg achterom…’ bewegen de twee danseressen, Paulien Truijen en Sarah Vingerhoets, tussen twee muren die doorheen het stuk dichter en dichter bij elkaar komen en zo de bewegingsvrijheid beperken.

Het was voor Manon Avermaete een hele uitdaging om een zaalproductie te maken, want met haar eigen gezelschap Woest, dat ze samen met danseres Paulien Truijen oprichtte, maakt ze voornamelijk straattheater. “We zijn door een eindwerk toevallig beland in het locatie- en straattheater. En het was heel gek om terug een zaalproductie te doen. Je beseft ineens hoe anders het is, alleen al op vlak van hoe je de spanningsboog goed houdt en hoe je met het publiek omgaat. Op straat kunnen mensen weggaan wanneer ze willen en kijk je de toeschouwer rechtstreeks aan. In een zaal is dat niet zo.” Over wat ze met de voorstelling wil vertellen, wil Avermaete niet zo veel kwijt. “Het is redelijk abstract, maar het zijn de kleine details die je in het stuk kunnen zuigen. Het geeft het publiek de kans om de eigen fantasie te laten werken.“

[‘Kijk ver genoeg achterom en je kijkt weer naar voor’ - fABULEUS en Krokusfestival: op 29 en 30 september te zien in 30 CC/Minnepoort te Leuven (reserveren kan op het nummer: 016/300.900). Nadien is de voorstelling tot 18 november op tournee in Vlaanderen en Nederland.]