Ga op uw bek!

Maya Wilsens
vr 24/08/2012 - 11:13 Het Theaterfestival opende gisteren met een vurige State of the Union van Stef Lernous. Een oproep tot falen, onbevreesd theater maken en durven op je bek gaan. Naast deze State of the Union was er ook een State of the Youth, gebracht door Louis Janssens.

podium het theaterfestival state of the union state of the youth toneelstof expo

Gisteren werd de nieuwste editie van Het Theaterfestival weer feestelijk geopend. De toneelstofexpo, twee voorstellingen en de traditionele State of the Union mochten het festival inluiden.

Maya Wilsens

Speciaal voor deze editie werd de State of the Union, ditmaal door Stef Lernous,  voorafgegaan door een State of the Youth. 16-jarig theatermaker Louis Janssens schreef het afgelopen seizoen brieven naar tal van theatermakers en theaterhuizen om zijn visie op jongerentheater uit de doeken te doen. Janssens pleit voor meer speelplekken voor jongeren. Bovendien wil hij serieus genomen worden als theatermaker en wil hij het idee van de schattige jongere die in zijn vrije tijd dan ook maar wat theater speelt, de wereld uit helpen. In zijn State of the Youth verdedigde hij zijn visie vurig, al nuanceerde hij het met de vraag ook de tijd te krijgen om te klungelen, te falen, om zo zijn eigen theatertaal en zijn eigen werk te kunnen ontwikkelen.

"Beste vrienden van het theater, laat deze speech een uitnodiging zijn om nog meer te investeren in jonge mensen. Op gebied van cultuur, maar ook op gebied van sport, tuinbouw, wetenschap, onderwijs, politiek, milieu, ruimtelijke ordening, jeugd, economie, justitie, leefmilieu en gelijke kansen. Laten we massaal naar jonge mensen kijken en er iets van leren. Want misschien kunnen jullie ook nog iets bijleren van de verloren generatie? Maar steek ons aub niet in een apart hokje. Laat ons aub toe tot jullie wereld en laten we ons mengen. Mogen wij aub ook deel uitmaken van het ‘culturele landschap’ in Vlaanderen? Want jullie waren vast ooit zoals ik en binnenkort ben ik vast zoals jullie. Dus zoveel verschillen we niet van elkaar. Ik steek alvast mijn hand uit."

Interessant falen

Ook Lernous leek het falen van de theatermaker als essentieel deel van het maakproces te verdedigen. Een lofzang op de kunst met een welgemeende “fuck you” aan de kunsthaters in deze wereld.

De crisis en angst die de podiumsector, en de hele kunstensector, door de subsidieverdeling op het einde van het seizoen doormaakte, was niet weg te denken uit deze speech. Lernous riep echter op om niet angstig, maar integendeel onbevreesd te creëren. “Interessant falen is nooit een probleem geweest. Het beste, het spannendste werk is datgene waarvoor je een enorme stap in het duister neemt, waarbij je voor geen meter weet waar je de volgende dag op gaat uitkomen. Op uw bek gaan”

Hij ging dan ook verder met een oproep om theater te maken waarin alles mag en alles kan, zonder elkaar de kop in te drukken en bang te maken voor de gevolgen en vooral samen te werken binnen de kunsten. “Artiesten, breng uzelf terug bij mekaar. Kunst levert kunst op. Zullen we terug toonmomenten voor mekaar gaan houden? Samen dingen maken, niet uit opportunisme maar vanuit artistieke urgentie? Mekaar een spoedcursus ‘springen in het duister zonder parachute’ aanleren? Zullen we weer manifesten gaan schrijven? Zullen we in eigen boezem kijken en als sommigen voelen dat het vuur niet meer brandt, de kaars durven doven? Zullen we afspreken dat we bereid zijn om, als het echt moet, samen de oorlog in te gaan?”

De kunsten en het kunstenaarsbestaan zijn onzeker, maar Lernous ziet dit veeleer als zegen dan als vloek. “De wereld is van nature in beweging; stasis is uitgevonden door mensen omdat mensen niet houden van verandering. Telkens we met onze ogen knipperen, wordt ons de wereld vanonder de voeten getrokken. Wat we maken is niet zeker en wat we zijn is niet zeker. Wij zijn onzeker en vanuit die zekerheid kan alles.”

Toneelstof expo

Maya Wilsens

Wie zich wil verdiepen in de theatergeschiedenis kan tijdens Het Theaterfestival terecht op de Toneelstof expo. 40 jaar theatergeschiedenis wordt vervat in beeldmateriaal van voorstellingen en tal van interviews die Toneelstof deed met prominenten uit de theaterwereld. Samen met deze expo werd een heruitgave gemaakt van "Toneelstof I: Route ’66", een geschiedenis van het theater van de jaren 1960. Al het verzamelde materiaal werd bijeengebracht op de vernieuwde toneelstofwebsite.

[Het Theaterfestival loopt van 23 augustus tot 1 september.]