Jongeren bezetten de Studio

vod
wo 22/08/2012 - 11:52 Het Studio Large Theaterfestival brengt theater voor en door jongeren, gecureerd door de jonge en gedreven theatermaker Louis Janssens. Dit festival maakt deel uit van het Villanovafestival dat de opening van De Studio feestelijk inluidt. Cobra sprak met Janssens over zijn festival in het festival.

podium theater studio large theaterfestival villanovafestival de studio louis janssens

Het gebouw van Studio Herman Teirlinck wordt klaargestoomd voor zijn nieuwe bestemming. Kunstencentrum Villanella, dat zich richt op een jong publiek en jonge makers, kreeg het gebouw in erfpacht en liet het omdopen tot De Studio. Villanella deelt de plek met Theater Froe Froe, Laika, Zonzo Compagnie en Theater De Spiegel die er alle voorstellingen presenteren. Het oude gebouw wordt gedeeltelijk gerenoveerd en feestelijk geopend op het Villanovafestival. Dit festival brengt van 24 tot 26 augustus tal van creaties van jonge artiesten.

Speciaal op het Villanovafestival is het Studio Large Theaterfestival, een festival binnen het festival. Het Studio Large Theaterfestival mag de grote studio van het gebouw voor de duur van het Villanovafestival bezetten. De 16-jarige Louis Janssens, jong maar daarom niet minder gepassioneerd theatermaker, is curator met dienst en koos vier voorstellingen uit. Cobra sprak met Louis Janssens over zijn selectie.

Naast een eigen voorstelling koos Janssens voor drie voorstellingen van jonge theatermakers. Zijn keuze viel op de monoloog 'Sint-Extreme' van Karolien De Kimpe over een afwezige vader, 'Roest BOX' door Roest, 'Faces' van NTP naar de gelijknamige film van John Cassevetes en Janssens' eigen voorstelling ‘Wie je op de rechterwang slaat, keer je ook je linkerwang toe’. De jonge theatermaker licht zijn keuze toe: “Ik heb nog niet alle voorstellingen gezien die komen spelen en heb dus niet echt een selectie in de strikte zin gemaakt. Het moesten vooral jongeren zijn die zin hebben om theater te maken en daar serieus en gedreven mee bezig zijn, niet zomaar als hobby. Daarnaast wilde ik ook tonen wat er leeft bij jongeren en wat ze graag maken. Daardoor zijn het vier zeer uiteenlopende voorstellingen geworden.”

‘Wie je op de rechterwang slaat…’ is de eerste voorstelling van Janssens' eigen gezelschap Compagnie DeSnor, dat hij samen Ferre Marnef oprichtte. "We wilden het hebben over hoe mensen met elkaar samenleven. Wat je te zien krijgt, zijn drie jongeren die een kritische reflectie brengen over wat gebeurt in de wereld. We willen geen mening opdringen, maar de mensen gewoon tonen wat er in de wereld gebeurt. Het publiek kan er mee doen wat het wil.”

Naast zijn curatorschap werd Louis Janssens gevraagd om een Staat van de jeugd te brengen op het Villanovafestival. Louis Janssens gaat in debat met onder andere Patrick Janssens en Saskia De Coster. Daarnaast brengt hij op de opening van Het Theaterfestival op 23 augustus zijn State of the Youth, naast de traditionele State of the Union, die dit jaar in handen is van Stef Lernous.

[De Studio opening op 24 augustus in De Studio.]

[Het Studio Large Theaterfestival loopt van 24 tot 26 augustus in De Studio, in het kader van het Villanovafestival.]