Het Theaterfestival

do 09/08/2012 - 15:31

podium theater dans het theaterfestival state of the union toneelstof de barbaren

Bekijk hierboven de selectie van Het Theaterfestival in het Cobra archief

Van 23 augustus tot 1 september brengt Het Theaterfestival het beste van het voorbije seizoen. Een jury beet zich vast in honderden voorstelling en maakte een eigen selectie. Daarnaast is er ook de State of the Union, duiken er overal creatieve barbaren op en kan je je verdiepen in de theatergeschiedenis.

De selectie

De selectie van het festival werd dit jaar samengesteld door een vijfkoppige jury. Dit jaar waren dat Bert Anciaux (oud-minister van Cultuur), Kristien De Proost (Tristero), Eddie Guldolf (C-mine Genk), Wouter Hillaert (De Standaard) en Geert Overdam (Festival Boulevard). Uit 254 premières uit Vlaanderen en Nederland maakten ze hun keuze. Twaalf voorstellingen haalden de selectie, waaronder 'Raymond' van Thomas Gunzig, Manu Riche, Josse De Pauw / KVS en Théâtre National, 'À Louer' van Peeping Tom en 'Onvoltooid Verleden' van Toneelhuis/Olympique Dramatique.

State of the Union

Trailer Theaterfestival 2012

Maar deze nieuwe editie van Het Theaterfestival wordt op gang getrapt met de State of the Union. Dit jaar werd Stef Lernous gevraagd om op 23 augustus de staat op te maken van het theater van vandaag. Als artistiek leider van het gezelschap Abattoir Fermé maakte Lernous tal van voorstellingen die de angsten en obsessies van de mens centraal stellen. Abattoir Fermé staat gekend voor zijn zeer specifieke en hypervisuele beeldtaal die de toeschouwer meeneemt naar groezelige, gruwelijke achterkamers, verscholen hoeken en verborgen verhalen. Naast deze State of the Union wordt dit jaar ook tijd gemaakt voor een State of the Youth. De 16-jarige theatermaker Louis Janssens neemt het woord.

Randprogramma

Zoals elk jaar worden naast de voorstellingen ook tal van randevenementen georganiseerd. Zo pakt het project Toneelstof uit met een overzichtstentoonstelling over de theatergeschiedenis van 1959 tot en met 1999. Toneelstof – de expo is de kroon op het werk van vijf jaar lang spitten naar de vergeten parels van de naoorlogse theatergeschiedenis. Naast een remake van de dvd-publicatie Route ’66 (het verhaal van de jaren 1960), presenteert Toneelstof een nieuwe site, waarop het hele ontgonnen erfgoed van 1960 tot 2000 (ruim honderd video-interviews, en een veelvoud aan beeldfragmenten) ontsloten wordt. Acteurs en recensenten in spe vinden hun gading in enkele workshops. Het festival organiseert namelijk twee Summer Schools, een voor acteren en een voor kunstkritiek. Daarnaast is het ook uitkijken naar de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten die tijdens het festival wordt uitgereikt.

Barbaren infiltreren Het Theaterfestival

Acht jongeren krijgen de kans om tijdens Het Theaterfestival te duiken in een van de geselecteerde voorstellingen. Deze zogenoemde Barbaren tonen via een blog het resultaat van hun zoektocht. Cobra.be volgt De Barbaren, een initiatief van fABULEUS, in hun onderzoek en pikt er per blog enkele items uit.