'Carmen' gratis op groot scherm in Gent

vod
vr 08/06/2012 - 09:44 De Carmen van de Vlaamse Opera komt niet uit Sevilla Spanje, maar uit Seville Ohio. Ze danst niet de flamenco maar de line dance. Maar voorts blijft ze een even felle en gevaarlijke dame.

carmen georges bizet opera vlos antwerpen daniel kramer viktoria vizin

Het zal rennen worden voor de laatste kaartjes, want 'Carmen' van Georges Bizet is één van de meest populaire titels uit het operarepertoire. Al moet je in de Vlaamse Opera niet een Carmen in bolletjesjurk en een roos tussen de tanden verwachten. 

De Vlaamse Opera situeert het verhaal in Seville (OH), de geboortestad van de regisseur Daniel Kramer. Voor hem was de essentie van Carmen niet het kleurrijke exotische van het zigeunerleven, maar de grauwe overlevingsdrift en drang naar absolute vrijheid. Op scène geeft dat vuurwerk, het is zoals de Amerikanen ook over opera zeggen, letterlijk een show. Met een erg vitalistisch dynamiek.

En dat is niet eens een verkeerde visie. Want Carmen ging in première in de Opéra Comique, waar het de gewoonte was om tussen de muziek gesproken dialogen te gebruiken. Het is die versie die we in de Vlaamse Opera te horen krijgen.

Naast die lezing van het verhaal krijgen we ook de zangeres Viktoria Vizin te horen. Van Hongaarse afkomst en door de pers de Carmen van de 21ste eeuw genoemd. Ze deed deze rol over verschillende continenten tot in de Met en China toe. Bij de première zal het de negentigste opvoering zijn. En toch vindt ze deze interpretatie die diepste die ze tot nog toe mocht meemaken.

[ Carmen van Georges Bizet in de Vlaamse Opera. Première Antwerpen zondag 10 juni, dernière Gent 5 juli ] 

En in openlucht in Gent

Goed nieuws voor wie geen ticket kon bemachtigen voor deze uitverkochte voorstelling: op donderdag 28 juni zal 'Carmen' gratis en op groot scherm te zien zijn op de binnenplaats van de Leopoldskazerne in Gent. De organisatie zorgt voor 2000 gratis zitjes, maar je mag ook je eigen stoeltje meebrengen. Dekens en pickniks mogen ook. De voorstelling begint om 19u30.

De Leopoldskazerne werd gebouwd in 1890, 15 jaar na de première van Carmen in de Opéra Comique van Parijs. Vandaag biedt het onderdak aan het provinciecommando van het Belgische Leger en aan de ateliers voor beeldende kunstenaars en repetitielokalen voor muzikanten ook het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, de ateliers van NUCLEO en het depot van het Design Museum. Het vormt het ideaal decor voor het verhaal van Carmen dat zich eveneens afspeelt in de wereld van kazernes en uniformen.