De hertog van Alva na 170 jaar op de planken

podium annemie augustijns
vr 04/05/2012 - 10:32 'Duc d'Albe' zou voor Gaetano Donizetti in Parijs eindelijk de doorbraak betekenen. Maar dat was zonder een jaloerse mezzo-sopraan gerekend. Hij liet de opera onafgewerkt achter.

le duc d'albe vlaamse opera gaetano donizetti giorgio battistelli hertog van alva graaf egmont antwerpen brussel a f vandevorst fura dels baus opera

Iets te kleurrijke geschiedenis

'Le Duc d'Albe'. Dukdalven zijn in Antwerpen meerpalen, zo genoemd wegens hun onverzettelijkheid. Waarschijnlijk zijn ze genoemd naar de bloedhertog, de hertog van Alva die in de 16de eeuw de Nederlanden teisterde. Over hem schreef Donizetti een opera, waarin hij, de hertog, een onwettige zoon heeft. En de terechtgestelde graaf Egmont een dochter zou gehad hebben die oproept tot opstand tegen Spanje. Het bloedige einde speelt zich af aan de rede van de haven van Antwerpen. Dit kleurrijk, historisch totaal onverantwoord verhaal, zou de naam van Gaetano Donizetti in 1838 in Parijs moeten maken. Maar kleine misrekening, hij schreef zijn opera met een sopraan in de hoofdrol. Terwijl de favoriete van de operadirecteur daar van de Parijse opera een mezzo was en 'Le Duc d'Albe' werd sine die afgevoerd.

Reconstructie

170 jaar later is het dan zover. De Vlaamse Opera gaf aan de Italiaanse componist Giorgio Battistelli de opdracht om de onafgewerkte gaten in de partituur op te vullen. 

De componist werkte zoals het hoort. Wat van Donizetti was bleef gerespecteerd. Wat hij bij componeeerde was van zijn  hand. Duidelijk herkenbaar Battistelli.

Voor deze spectaculaire reconstructie deed de Vlaamse Opera beroep op de decorbouwer Alfons Flores, bekend van  La Fura dels Baus en liet kostuums ontwerpen door het Antwerpse modehuis A.F. Vandevorst. Plaats van gebeuren: Brusselse bierkelders en de haven van Antwerpen.

['Le duc d'Albe' van Gaetano Donizetti gecompleteerd dor Giorgio Battistelli: première Antwerpen zo 6 mei, première Gent 25 mei, tot 2 juni]

Opera 'Duc d'Albe' in de zevende dag

Zondagavond 6 mei gaat in de Vlaamse Opera de creatie van een opera van Gaetano Donizetti, 170 jaar nadat hij stopte met schrijven aan deze opera. De Vlaamse Opera liet hem restaureren.

Op zondag 6 mei was intendant Aviel Cahn te gast bij 'De zevende dag'. Hij legt uit waarom hij de keuze maakte voor de onbekende opera 'Duc d'Albe' en waarom hij deze opera heeft laten completeren door de Italiaan Giorgio Battistelli.

Voordien leidt Wilfried Eetezonne, persman van de opera ons langs voor en achter de coulissen en stelt ons de personages voor.