Het nieuwe seizoen in de Vlaamse Opera

muziek
do 19/04/2012 - 14:18 Gisteren stelde Aviel Cahn zijn nieuwe operaseizoen voor. Het programmaboekje zag er uit als een gebedenboek: donkerpaars tot zwarte kaft met een felroze opdruk: GELOOF.

vlaamse opera seizoen 2012 - 2013 aviel cahn giuseppe verdi richard wagner terry gilliam jan fabre stefan hertmans parsifal

Het nieuwe seizoen gaat onder de vlag van Geloof. De Vlaamse Opera beperkt zich niet alleen tot goddelijke aangelegenheden, hij heeft het ook over geloof in de economie of in de vooruitgang of in de macht. 

Vanaf Nieuwjaar in 2013 begint een groots operajaar: dan zullen Wagner en Verdi  200 jaar geleden geboren zijn. Een gelegenheid om ze allebei te vieren met passende voorstellingen.

Onder andere met een nieuwe voorstelling: 'Tragedy of a friendship' van Jan Fabre en Stefan Hertmans op muziek van Moritz Eggert zal de misgelopen vriendschap tussen Friedrich Nietzsche en Richard Wagner documenteren.

Intendant Aviel Cahn kwam in het programma Babel van Klara zijn programma bij Annemie Tweepenninckx voorstellen.

Nieuwe titels in de Vlaamse Opera:

  • 'La damnation de Faust' van Hector Berlioz met het regiedebuut in het theater van de Amerikaanse regisseur Terry Gilliam.
  • 'Agrippina' van George Frideric Handel speelt alleen in Gent: bezuinigingen!
  • 'Die Zauberflöte' van Mozart speelt niet minder dan 19 maal! en er wordt parallel daarmee een kindervoorstelling gemaakt door kineast Gust Van den Berghe. Zijn moeder Kristien Dieltiens schreef de tekst.
  • 'Nabucco' van Verdi opent het Verdi-Wagnerjaar. Scenisch, niet als concert.
  • Met 'Parsifal' van Wagner rond Pasen herneemt de Vlaamse Opera (voor even) een traditie van een eeuw.

[Vlaamse Opera: nieuw seizoen]