Een nieuw gerucht in de Vlaamse Opera

Annemie Augustijns vod
vr 23/03/2012 - 10:39 Audio update: ma 26/03/2012 - 19:38 De Duitse componist Christian Jost schreef in opdracht van de Vlaamse Opera 'Rumor', gebaseerd op de roman 'Un dolce olor a la muerte' van Guillermo Arriaga.

rumor vlaamse opera christian jost guillermo arriaga guy joosten klassieke muziek opera

Kurt Van Eeghem was bij de creatie van Rumor

26/03/2012Audio update 19:38

Kurt Van Eeghem was bij de creatie van Rumor

26/03/2012Audio update 19:38

Annemie Augustijns

De Mexicaanse schrijver Guillermo Arriaga kennen we vooral als de man die de scenario's schreef voor de films 'Amores perros', '21 Grams' en 'Babel'. Maar hij is ook de auteur van de roman 'Un dolce olor a la muerte'. Die roman inspireerde de Duitse succescomponist Christian Jost tot het schrijven van de opera 'Rumor'

Voor Arriaga, die bij de generale repetitie aanwezig was, en voor de eerste keer in zijn leven in een operagebouw kwam was dit een gelukzalige ervaring. Hij was allerminst in een kritische stemming. Hij onderging met plezier het hele gebeuren. Al kon hij natuurlijk het Duits van de zangers niet verstaan, evenmin als de Nederlandstalige boventitels.

Christian Jost is een componist met al een staat van dienst. Voor de opera schreef hij al zeven werken, waarvan Rumor zijn meest recente is. Hij  schreef zelf het libretto en heeft er een warme, tijdloze en universele  partituur voor geschreven.

Voor regisseur Guy Joosten was het de eerste keer dat hij een creatie deed. Hij schoof op van opera's uit de negentiende eeuw naar de twintigste eeuw. En nu doet hij werk uit de éénentwintigste eeuw. Een heel avontuur.

[Vlaamse opera: Rumor van Christian Jost van 23/3 tot en met 20/4]