Meg Stuart brengt Turkije naar Antwerpen

vod
wo 30/11/2011 - 15:30 Festival 0090 toont werk van kunstenaars die een link hebben met Turkije. Een van de opvallende namen op de affiche dit jaar is die van Meg Stuart, een Belgische choreografe van Amerikaanse afkomst. Cobra.be sprak met haar tijdens een repetitie.

0090 meg stuart off course turkije monty hedendaagse dans

De spanning en de vrijheid van Istanbul

Meg Stuart, een van de grote namen in de hedendaagse dans, heeft op het eerste gezicht niet veel met Turkije. Toch was ze er de voorbije jaren meerdere keren aan het werk. Op uitnodiging van 0032 - het Turkse zusterfestival van 0090 - trok ze in 2008 een week naar Istanbul voor een aantal performances, een debat en een workshop.

Stuart werd verleid door de stad en haar broeierige kunstscene en in 2010, Istanbul was toen Culturele Hoofstad, keerde ze er terug. Ze hield er een heel intense workshop van twee weken, zo vertelt ze aan Cobra.be, met een tiental Turkse dansers, enkele medewerkers van haar eigen gezelschap Damaged Goods, beeldend kunstenares Valentine Kempynck en de muzikant Jari Marjamäki. Het resultaat heet “Off course” en is nu in België te zien.

Gedwongen veranderingen

Meg Stuart zegt dat ze zich twee weken al improviserend heeft toegelegd op de begrippen transities en verplaatsingen: het politieke, het abstracte, de potentiële humor en de ongemakken die eigen zijn aan al dan niet gedwongen situaties.

'Off course' speelt op 3 december op het festival 0090 in de Monty. De voorstelling is uitverkocht.