Jeanne d’Arc, vermorzeld door kerk en idealen

vod
do 26/05/2011 - 19:20 'Bloed en Rozen', de nieuwe voorstelling van Tom Lanoye en Guy Cassiers, vertelt het verhaal van Jeanne d’Arc en Gilles de Rais, de maagd en de duivel.

theater bloed en rozen theater tom lanoye auteur guy cassiers regisseur jeanne d’arc gilles de rais stefaan degand johan leysen katelijne damen acteur actrice collegium vocale avignon

Beluister hier de recensie

Eerder maakten Tom Lanoye en Guy Cassiers al een 'Triptiek over de macht' waarin de relatie tussen kunst, politiek en macht onder de loep werd genomen. Deze keer richten de heren hun pijlen op het instituut kerk.

In “Bloed en Rozen” zien we het verhaal van Jeanne d’Arc en Gilles de Rais, twee gelovige helden, door een machtsgeile kerk gemanipuleerd en misbruikt. Maar “Bloed en Rozen” is niet louter een geschiedenisles, ook de schandalen waarmee de kerk recent het nieuws haalde, vonden hun weg in deze groots opgezette productie.

[ “Bloed en rozen” Regie : Guy Cassiers. Tekst: Tom Lanoye. Met Katelijne Damen, Stefaan Degand, Abke Haring, Han Kerckhoffs, Johan Leysen, Johan Van Assche, Jos Verbist. Muzikale compositie : Dominique Pauwels, Zang: Collegium Vocale. première op 26 mei. Speellijst en alle info, vindt u hier]
 

Vlaamse Jeanne d'Arc naar Avignon

Vlaamse Jeanne d'Arc naar Avignon

De theaterproductie “Bloed en Rozen” gaat dan wel in première in Antwerpen, ze werd eigenlijk gemaakt voor het komende theaterfestival van Avignon in Frankrijk.

De theaterproductie “Bloed en Rozen” gaat dan wel in première in Antwerpen, ze werd eigenlijk gemaakt voor het komende theaterfestival van Avignon in Frankrijk. Deze jaarlijkse hoogmis van het theater programmeert al langer werk van Cassiers en Lanoye maar geeft hen nu de kans een stuk Franse geschiedenis te brengen op de prestigieuze Cour d’Honneur van het Palais des Papes voor een publiek van zo’n 2000 mensen.

Een grote eer dus al kan dat helemaal anders uitdraaien met dit uiterst kritische publiek dat er niet voor terugdeinst zijn afkeuring luid en duidelijk te delen met de rest van de aanwezigen. Wim Opbrouck en Els Dottermans mochten dat in 2009 aan den lijve ondervinden. Zij kregen tijdens hun eerste opvoering van “Casimir en Caroline” luide kritiek toegeroepen. Gelukkig was de Franse pers lovend en konden de acteurs de volgende dag hun voorstelling onder luid applaus van sympathisanten aanvangen.