Het is misschien toeval maar het lijkt alsof gitarist Ruben Machtelinckx iets heeft met grenzen en randen. Zijn vorige album 'Faerge' verscheen tijdens de jaarwisseling van 2012 naar 2013. En ook nu weer belandde zijn nieuwe plaat in de redactie-postbus op de valreep van het voorbije jaar.

Er zijn wel meer overeenkomsten tussen die twee platen. Net zoals bij 'Faerge' is het artwork voor de nieuwe 'Onland' een ontwerp van kunstenaar Koen Van Den Broek. En net zoals bij 'Faerge' zit er bij 'Onland' opnieuw knappe muziek in die knappe hoes.

Op 'Faerge' omringt Ruben Machtelinckx zich nog met de IJslandse gitarist Hilmar Jensson, rietblazer Joachim Badenhorst en bassist Nathan Wouters voor muziek die zweeft tussen sfeervolle soundtracks, intieme poëtische jazz en warme instrumentale songs.

Op de nieuwe 'Onland' speelt Machtelinckx akoestische baritongitaar, met naast zich alleen tenorsaxofonist en klarinettist Thomas Jillings. Jillings is een jonge muzikant die in 2012 nog op het podium van Jazz Middelheim stond samen met medestudenten van de Artemis Hogeschool (pianist Bram De Looze en drummer Jakob Warmenbol) en met Greg Cohen (Masada, John Zorn, Tom Waits) als coach en bassist.

Jillings en Machtelinckx noemen hun duo Linus en spelen alleen eigen stukken en improvisaties. Het is muziek die toch weer helemaal in het verlengde ligt van de kwartet-plaat. Trage, bijna slepende, maar ook bezwerende muziek, vol melancholie en verlangen. Muziek die doet dromen, zonder zweverig te zijn. Warme klanktapijten, zonder muzak of muzikaal behang te worden.

Jeroen Revalk
Jeroen Revalk is redacteur en videojournalist bij Cobra.be. Voormalige programmamaker bij Radio 1 en Klara. Heeft geschreven voor Plastiks, Jazz'Halo en Jazzmozaïek. Luistert vooral naar jazz, world en andere grensgevallen.

['Onland' - Linus. Onland, 2014]

Linus in Late Night Last Call

De laatste doet het licht uit: de muziekkeuze van gitarist Ruben Machtelinckx en saxofonist Thomas Jillings. Muziek uit hun cd 'Onland', en verder ook van Eyvind Kang & Jessika Kenney, Ifa Y Xango, Bill Frisell, Joe Lovano, 1982 en Björk. (Late Night Last Call, Klara, 31.01.2014).

Klik op de foto hiernaast om de platenkeuze van Linus te beluisteren.