Maguaré - Cumbia Insomnia

vr 28/06/2013 - 14:59 Update: ma 18/11/2013 - 17:56

maguare paola marquez cumbia latin jazz muziek cd recensie benjamin tollet

Op vrijdag 22 november 2013 stelt Maguaré zijn 'Cumbia Insomnia' voor in de Vooruit in Gent tijdens een heus Fiesta Colombiana met ook nog dj Frankie Francis, bekend van de heerlijke 'Sofrito'-compilaties, en om te beginnen een vertoning van 'Colombian Gold', een documentaire over de geschiedenis van cumbia.

meer info
► zie ook Fans of Flanders

Cumbia is hot, maar het gaat hem eerder om de moderne en digitale versie van het traditionele Colombiaanse ritme, de zogenaamde nu-cumbia die vooral vanuit Argentinië de wereld veroverde. Voor de originele cumbia moet je nog steeds in Colombia zijn. Enfin, dat tot de komst van het Gentse cumbia-orkest Maguaré.

Deze big band rond de Colombiaanse zangeres Paola Marquez serveert cumbia die ons meteen terugbrengt naar de gouden jaren zestig, vermengd met andere Afro-Colombiaanse ritmes en een heerlijk dansbare swing. 'Noche Ausente' zou van de hand van de Afro-Colombiaanse diva Totó La Momposina kunnen zijn, een nummer boordevol percussie en traditionele zang. De indianenfluiten doen hun intrede op 'El Fremdeling' terwijl je je in het New Orleans van de Amerikaanse big bands waant op 'Optimismo Infernal' met zang die ook meer naar jazz neigt.

'La Limitación' vermengt zowaar cumbia met wat afrobeat terwijl de percussiegenie van Latin jazzmeester Tito Puente over het nummer straalt. 'Dominique' is een folkloristisch nummer dat minder in de smaak valt, maar u zult begrepen hebben dat de sterkte van dit album in de diversiteit zit.

Maguaré in Fans of Flanders

De Colombiaanse Paola Marquez kwam tien jaar geleden naar België om muziek te studeren. Nu heeft ze haar eigen cumbia-band Maguaré waarmee ze feestelijke dansmuziek brengt.

Toppers zijn Cumbia d' Insomnia' – super dansbaar, heerlijke swing en aanstekelijke blazers – en 'Jungle Fever', een cover van de Belgische band Chakachas die even goed van de hand van Quantic (een referentie in het genre) had kunnen zijn. Als dansvloerkers op de taart sluit de Renegades of Jazz remix van 'Ritmo De Juventud' het album af.
'Cumbia Insomnia' is opgenomen in België en gemixt door de Colombianen Mario Galeano (Frente Cumbiero, Ondatrópica) en Eblis Alvarez (Meridian Brothers), maar niets, helemaal niets doet ons vermoeden dat dit album opgenomen is aan deze kant van de oceaan. Een topper!

Benjamin Tollet
Benjamin Tollet is muziekjournalist, global groove activist, radiomaker en DJ. Hij specialiseert zich in wereldmuziek en wereldculturen en schrijft sinds 2005 voor verschillende Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften. Zie ook www.mukambo.be.

['Cumbia Insomnia' - Maguaré. Zephyrus Music, 2013]

► beluister dit album via Spotify