Scherzi Musicali - How pleasant 'tis to love

zo 12/05/2013 - 13:58

scherzi musicali nicolas achten reinoud van mechelen henry purcell lied klassiek muziek cd recensie lucas htuybrechts

Een opmerkelijke plaat. Want hiermee neemt Nicolas Achten bij wijze van spreken afscheid van zijn jeugd. Al is hij nog slechts zesentwintig jaar. Maar blijkbaar kan een mens niet eeuwig het wonderkind blijven. Met deze Purcell-plaat treedt hij in het strijdperk met de groten.

Dit repertoire werd al vaak opgenomen. Het zijn songs van Purcell, voor solo- of duozangers. Niet als contratenor, zoals meestal (Alfred Deller, René Jacobs) maar als tenor (een voortreffelijke Reinoud van Mechelen) en als bariton (Nicolas Achten zelf). Met op het repertoire regelrechte hits als ‘Sound the trumpet’, ‘Musick for a while’, ‘Sweeter than roses’ en ga zo maar voort.  Vroeger groef Achten in het onontgonnen repertoire. Hij grossierde in premières. Nu graaft hij dus in het bekende repertoire.

Deze cd heeft toch twee argumenten voor aandacht. Het eerste is toch nog een musicologisch argument of liever een organologisch wegens de justesse waarmee de instrumenten gekozen zijn. De instrumenten kunnen zo toen geklonken hebben in de tijd van Purcell in de Londense burgerwoningen.

Het andere argument, meer hoorbaar is het onversneden musiceerplezier en de inleving in de soms sombere wereld van de melancholie die toen heerste.

De cd is opgevat als een recital. Nummers werden samen gezocht, de luisterar krijgt een gevarieerd muziekbeeld aangeboden, met uiteraard afwisseling van gezongen en gespeeld. Op die manier kunnen we ons even terug in de tijd wanen. Musicologisch verantwoord. Maar ondanks dat, wel plezierig om mee te maken.

Lucas Huybrechts

['Henry Purcell - How pleasant 'tis to love!' - reinoud van Mechelen, Nicolas Achten & Scherzi Musicali. Alpha/Outhere, 2013]