Rusteloze exploratiedrang

Sinds Rudy Trouvé de hemelpoort van dEUS achter zich toe trok, bleef hij onverdroten nieuwe uitdagingen opzoeken. Dat leverde haast altijd prikkelende muziek op en Tape Cuts Tape, een groep die hij vormt met topdrummer Eric Thielemans en de zingende multi-instrumentaliste Lynn Cassiers, vormt op die regel geen uitzondering.

Op ‘Black Mold’, de tweede cd van het trio, staan alweer rusteloze exploratiedrang en gecontroleerde chaos centraal. Tape Cuts Tape grossiert in gelaagde stukken die geboren worden uit improvisatie en moeilijk te categoriseren vallen. De leden staan voor alles open en laten zich leiden door de logica van de muziek. Soms moesten we bij hun tweede plaat aan de experimenten van Holger Czukay en Jah Wobble denken, maar door de veelheid aan auditieve details, van verknipte en vervormde stemmen tot flessengerammel en andere effecten, blijft hun werk ongrijpbaar.

Pyschedelische jazz, folk, postpunk, krautrock, musique concrète, dub, je hoort het allemaal voorbijkomen en vaak schuren die ingrediënten tegen elkaar aan in één en dezelfde track. ‘Sludge’ en de single ‘Rundfunk’ klinken koortsig en broeierig, maar af en toe herken je ook echte liedjes: het prachtige, door Lynn Cassiers gezongen ‘Deep Garden’ bijvoorbeeld. Of ‘Loose Thought’, waarin Trouvé vocaal het voortouw neemt. Doorgaans worden de twee stemmen echter subtiel verweven (zie het titelnummer).

Hopelijk diept Tape Cuts Tape dit spoor in de toekomst nog wat verder uit, want niet iedere noot is even memorabel. Desondanks maakt ‘Black Mold’ ons benieuwd naar de volgende stap in de ontwikkelingsfase van het trio.

Dirk Steenhaut

['Black Mold' - Tape Cuts Tape - Jezus Factory Records, 2013]

Beluister dit album via Spotify

Concerten

  • 21.02 - CC Deurne
  • 03.05 - De Kern, Wilrijk