Garland Jeffreys - The King of In Between

wo 23/05/2012 - 14:02 **** Garland Jeffreys wordt volgend jaar zeventig, maar op ‘The King of In Between', zijn eerste nieuwe langspeler sinds 1997, klinkt hij nog altijd even vitaal als ten tijde van zijn klassiekers ‘Ghost Writer’ en ‘Escape Artist’.

muziek pop garland jeffreys the king of in between recensie album cd dirk steenhaut

De bevrijdende kracht van rockmuziek

Wie al wat langer op deze aardbol rondloopt, kent Garland Jeffreys wellicht nog van hits als ‘Matador’, ‘Christine’ en ‘Hail Hail Rock’n’Roll’, maar eigenlijk zijn al zijn platen -twaalf in totaal- ruimschoots het horen waard.

Op de hoesfoto van Anton Corbijn wordt Jeffreys geportretteerd in Harlem, op de plek waar de Dr Martin Luther King Jr Boulevard en de Malcolm X Boulevard elkaar kruisen. Dat is geen toeval, want racisme is altijd al een centraal thema geweest in zijn songs. Garland Jeffreys groeide op als zoon van een zwarte vader en een Puertoricaanse moeder en leerde al heel vroeg wat het betekende om in geen enkele gemeenschap thuis te horen. Onderwerpen als woede, rebellie en huiselijk geweld kwamen in zijn werk echter net zo goed aan bod. Met het veelgecoverde ‘Wild in the Streets’ liep hij zelfs vooruit op de punkbeweging, die pas enkele jaren later de kop zou opsteken.

Garland Jeffreys - Coney Island Winter (Late Show with David Letterman)

Tijdens de sixties was Jeffreys een studiegenoot van Lou Reed aan de Syracuse-universiteit en later zou hij als gitarist te horen zijn op ‘Vintage Violence’, het solodebuut van John Cale. Ook Bruce Springsteen en Elliott Murphy steken hun respect voor de artiest uit Brooklyn niet onder stoelen of banken. Wat die songwriters allemaal gemeen hebben, ook al zijn ze de middelbare leeftijd inmiddels al een tijdje gepasseerd, is een rotsvast geloof in de bevrijdende kracht van rockmuziek. “When I’m feeling low / After reading the news / I usually listen / To my rhythm and blues”, meldt Garland Jeffreys op zijn nieuwe cd.

Op ‘The King of In Between’ blijft de zanger trouw aan zijn even bekende als tijdloze idioom. Hij schrijft over het maatschappelijke en politieke klimaat in de VS (“Politicians kiss my ass / Your promises, they break like glass”), maar verwijst even vaak naar zijn persoonlijke geschiedenis (‘Roller Coaster Town’), zijn sterfelijkheidsbesef (‘I’m Alive’), zijn bezorgdheid om een opgroeiende tienerdochter (‘Streetwise’) en zijn niet te blussen liefde voor zijn muzikale helden (zie de stuiterende boogie ‘'Til John Lee Hooker Calls Me’ en de aanstekelijke shuffle ‘Rock’n’Roll Music’).

Jeffreys’ sound blijft een pittig distillaat van pop, soul en reggae. De filmische strijkers in ‘Streetwiseverwijzen rechtstreeks naar de blaxploitation classics van Curtis Mayfield en Isaac Hayes, de funky vibe van ‘The Contortionist’ (met Lou Reed in het achtergrondkoortje) herinnert aan ‘Miss You’ van The Stones, ‘Love is Not A Cliché’ is swamprock met echo’s van John Fogerty en ‘In God’s Writing Room’ is akoestische blues waarin co-producer Larry Campbell, voormalig snarenwonder in de band van Bob Dylan, een "revelator guitar" bespeelt. De vertraagde ska van ‘All Around the World’, compleet met blazers en hitsig orgeltje, en het eveneens door een Jamaïcaanse bries verkoelde ‘The Beautiful Truth’ klinken nog altijd even veerkrachtig als ten tijde van Jeffreys’ succesjaren.

‘The King of In Between’ koppelt het persoonlijke aan het universele en bevat dertien nummers waarvan er geen één minder is dan uitstekend. Alleen jammer dat ‘Rock On’, de David Essex-cover die als mystery track op de Amerikaanse editie van de cd voorkomt, in Europa is afgevallen. Maar niet gekniesd. We zijn allang blij dat Garland Jeffreys eindelijk nog eens een teken van leven heeft gegeven en, na vijftien jaar stilte, weer in absolute topvorm verkeert.
 

Dirk Steenhaut

 

['The King of In Between', Garland Jeffreys. Luna Park Records, 2012] - Beluister deze cd op Spotify.

Garland Jeffreys concerteert op zondag 27 mei in de Gentse DOKArena. De track ‘Rock On’ (niet op de Europese versie van de cd) kunt u gratis downloaden op http://garlandjeffreys.com