C.W. Stoneking & The Primitive Horn Orchestra

wo 22/02/2012 - 09:48 Zijn stem is diep in de blues gedrenkt, zijn Primitive Horn Orchestra lijkt opgediept uit de moerassen van New Orleans, maar eigenlijk is de jonge C.W. Stoneking uit “very deep down under”. De Australiër speelt vanavond een uitverkocht concert in de AB.

muziek jungle blues blues c.w. stoneking the primitive horn orchestra hokum

C.W. Stoneking - Love me or die

De Australiër C.W. Stoneking laat zich begeleiden door een stel koperblazers en speelt zelf banjo. Het resultaat laat zich best omschrijven als vooroorlogse blues vermengd met voodoo jazz en jungle. U moet het horen om het te snappen. Beluister hier C.W. Stoneking in Villa Vanthilt.

C.W. groeit op pal in het midden van Australië, in de woestijngemeenschap Papunya, ten midden van de Aboriginals. Maar hoewel er door zijn jeugdjaren geen Mississippi stroomt, lijkt de blues hem wel met de paplepel ingegeven. Al van kindsbeen af is Christopher William gefascineerd door de platencollectie van zijn (Amerikaanse) vader. Het is een liefde die niet overgaat. Op zijn negende verhuist de familie naar Sidney, waar C.W. gitaar leert spelen en als menig tiener in zijn eerste groepjes speelt.

 

Maar de oude blues blijft hem bekoren. Een tijdlang speelt hij solo. Hij wordt opgemerkt met zijn debuut 'King Hokum' (2006), zijn eerste volwaardige plaat met eigen materiaal. Nadien voegt hij “The Primitive Horn Orchestra” toe aan zijn band. Samen brengen ze de vooroorlogse blues tot leven alsof hij nooit is weggeweest. C.W.’s stem lijkt zo weggeplukt uit de katoenvelden, verweerd en gecraqueleerd, met een melancholische ‘lilt’ en een plunjezak aan verhalen. Zijn tweede plaat 'Jungle Blues' (2008) wordt internationaal bejubeld en Stoneking krijgt prijzen als “Indepent Artist of the Year” over zijn schouders gedrapeerd.

De retro-revival van blues en hokum scheert de laatste jaren hoge toppen, sinds films als 'O Brother, Where Art Thou?' of groepen als The White Stripes een ode brachten aan de blues & gospels van weleer. Revival of niet, retro of springlevend, C.W. Stoneking en zijn Primitive Horn Orchestra zijn in ieder geval een niet te missen belevenis.

 

["C.W. Stoneking & The Primitive Horn Orchestra". 22 februari, Ancienne Belgique. Het concert is volledig uitverkocht]