Katrien Baerts, sopraan (België)

wo 04/05/2011 - 13:56

Identikit

© www.anneliesvandervegt.nl
  • 28 jaar
  • Geboren in Hasselt
  • Studeerde aan het Conservatorium in Brussel
  • Maakte twee jaar deel uit van de Dutch National Opera Academy in Amsterdam
  • Ontving de prijzen 'Bourgeois', 'Ingeborg Köberle' en 'Vindelinck' voor haar prestaties en resultaten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel
  • Studeert momenteel verder bij Valérie Guillorit

 

Wat is je motivatie om deel te nemen?

In juli ben ik afgestudeerd aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. Daardoor is mijn carrière in Nederland goed begonnen, maar wat meer naambekendheid in België zou mooi zijn. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom ik aan de Koningin Elisabethwedstrijd deelneem.

Wat is je favoriete muziek (klassiek)?

Voor mij is muziek emotie en die emotie staat bij een goede compositie al in de partituur geschreven. Elk werk heeft z'n zeggingskracht; de kunst is om juist die kracht te ontdekken. Het maakt daarbij niet uit of het nu om een aria van Bach, een opera van Mozart of een lied van Brahms gaat. Mede door mijn achtergrond als violiste heb ik wel een voorliefde voor hedendaagse en eerder onbekende componisten. Vandaar dat ik tijdens de eerste ronde start met een – overigens prachtig – lied van Zemlinsky.

Wat is je favoriete muziek (niet-klassiek)?

© www.claudiahansen.com

Als ik thuis ben, luister ik niet vaak naar klassieke muziek. Ik verkies een doorleefde live-uitvoering toch steeds boven een cd-opname. Mijn buren zullen dan ook vaker live-opnames van Edith Piaf of Frank Sinatra te horen krijgen, al moet ik zeggen dat Diana Damrau of Joyce DiDonato ook best wel de revue passeren.

Hoe verzorg je je stem?

Wat de voorbereiding betreft is 'mijn stem' alsdusdanig verzorgen niet mijn grootste zorg. Het is vooral belangrijk je lichaam in goede conditie te houden. Gezond eten, genoeg sporten, dat soort dingen.

Je moet een strenge discipline volgen, maar wat is je "uitlaatklep"?

Mijn uitlaatklep is dan ook Aikido, een Japanse Vechtkunst waarbij je de energie van de aanval van de ander gebruikt terwijl je zelf gecentreerd blijft. Het bewaren van je eigen integriteit onder druk als het ware. Precies wat je als zanger nodig hebt voor een wedstrijd als deze!