Stefan Cifolelli, tenor (België)

di 03/05/2011 - 13:55

Identikit

  • 30 jaar
  • Geboren in Antwerpen
  • Studeerde aan het Conservatorium in Brussel
  • Volgde meestercursussen bij Vera Rosza, Sarah Walker, Tom Krause, Graham Johnson en Loh Siew-Tuan
  •  Dankzij de Vera Rozsa beurs debuteerde hij in L’elisir d’amore, Così fan tutte, Die Zauberflöte, I Capuleti ed i Montecchi en Il barbiere di Siviglia. 

Stefan Cifolelli

  • Hij nam deel aan de workshops van de Munt in Brussel waar hij ook optrad in o.a. A Midsummer Night’s Dream, Wozzeck, Don Giovanni en Don Pasquale.
  • In 2004 nam hij deel aan de Accademia Rossiniana van Alberto Zedda in Pesaro waar hij later ook optrad in o.a. Il Barbiere di Seviglia en L'Italiana in Algeri.
     

Wat is je motivatie om deel te nemen?

Omdat het een zeer prestigieus concours is en een mooie gelegenheid om je te laten horen aan een grote internationale jury.

Wat is je favoriete muziek (klassiek)?

Voor mij is muziek zeer tijds- en humeur gebonden. Als ik gelukkig ben, luister ik naar bvb. Vivaldi's L'estro armonico, Händels Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, Rossini's Ouverturen en alle komische opera's, Mozart alles!
Als ik stiller ben: Pergolesi's Satbat Mater, Glassworks van Glass, Pärts Stabat Mater, Beethovens tweede deel van de zevende symphonie, Verdi's ouverture van Forza del destino.

Wat is je favoriete muziek (niet-klassiek)?

Door m'n beroep is het moeilijk nog tijd te vinden om echt bewust naar niet klassieke muziek te luisteren. Maar als het lukt, luister ik naar : Max Rabe, Wannes Van de Velde, Jaques Brel en vele andere.

Naar wie kijk je op? Wie is een groot voorbeeld voor jou?

Genereuze mensen met het hart op de juiste plaats die het leven met humor en zichzelf niet te ernstig nemen.

Je moet een strenge discipline volgen, maar wat is je "uitlaatklep"?

Ik probeer zo normaal als mogelijk te leven. Zang maakt deel uit van m'n leven en niet omgekeerd. Als ontspanning rij ik met de racefiets op het kanaal van Willebroek.

Hoe verzorg je je stem?

Het enige wat ik doe is uit de buurt te blijven (als dat mogelijk is ) van mensen die verkouden zijn. Maar als ik dan toch ziek wordt dan tracht ik het op te vangen met techniek.

Heb je een ritueel voor een optreden?

Nee en als ik het gevoel krijg dat ik een ritueel aan het volgen ben, verbreek ik het onmiddellijk. De angst om daar gevangen van te worden is te groot.

Wie bepaalt welke kledij je gaat aantrekken?

Als volwassen man doe ik dat zelf en tot nu toe zijn er nog geen klachten gekomen :-)