Middelheimwee

Jos Knaepen
zo 16/08/2015 - 22:54 Jazz Middelheim 2015 was een artistiek zeer geslaagde editie. Bekijk hieronder onze verslaggeving met concertfragmenten, impressies door Marc Van den Hoof, interviews door Lies Steppe en tekeningen van Pieter Fannes.

jazz middelheim 2015 jazz marc van den hoof lies steppe pieter fannes

Naar de 34ste editie van Jazz Middelheim kwamen zo'n 16.000 bezoekers. De organisatie noemt het festival in een persbericht "een artistieke topeditie". Deugddoend voor de organisatie was dat de puzzelstukken die bij de programmering werden ingezet, mooi in elkaar vielen op het podium. Het publiek kon over het algemeen in ieder geval de geboden muziek bijzonder smaken.

Bruno Bollaert

Hoogtepunten

De keuze voor Jason Moran als artist-in-residence is ook goed uitgevallen. De pianist presenteerde drie totaal verschillende projecten van zijn improvisatie-gedreven trio met trompettist Ron Miles en gitariste Mary Halvorson over zijn feestelijke hommage voor Fats Waller - een hedendaagse interpretatie van een van de eerste grote jazzcomponisten en jazzentertainers van het begin van de vorige eeuw - tot een trio met gitarist Bill Frisell en klassieke zangeres Alicia Hall Moran.

Andere hoogtepunten waren bijvoorbeeld het Brussels Jazz Orchestra onder leiding en met de muziek van Darcy James Argue; Archie Shepp Attica Blues Big Band; en Sax Supreme, een hommage aan John Coltrane door tenoristen Joe Lovano en Chris Potter. Dr. John bracht een beetje New Orleans vibes naar het Park Den Brandt met zijn eigentijdse bewerkingen van de muziek van Louis Armstrong, met fijne gastbijdragen van "onze" Bart Maris op trompet en ook van zangeres Cecile McLorin Salvant. Zij bracht met haar eigen kwartet bovendien een uitstekend concert, dat nog maar eens bevestigt wat voor een talentvolle en veelzijdige jonge muzikant zij is.

En over jong talent gesproken: in de Club Tent zorgden pianist Fulco Ottervanger en zijn maten van De Beren Gieren en aanverwante bands voor veel enthousiaste reacties. Saxofonist Jeroen Van Herzeele deed daar dan weer geloven dat hij de geest van John Coltrane in zijn toeter heeft. Een mooi eerbetoon op de Coltrane-dag naar aanleiding van vijftig jaar 'A Love Supreme'.

Jazz Middelheim 2015