Dieter Moebius (1944-2015)

wo 22/07/2015 - 14:31 Dieter Moebius, een van de pioniers in de wereld van de elektronische muziek en de krautrock, is maandag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Michael Rother, die samen met Moebius in de band Harmonia speelde. Over de plaats en de oorzaak van het overlijden werd geen mededeling gedaan.

dieter moebius krautrock cluster harmonia overleden

Moebius werd in 1944 in Zwitserland geboren en volgde kunstopleidingen in Brussel en in West-Berlijn. In die laatste stad stond hij mee aan de wieg van de krautrock, een muziekgenre dat gekenmerkt werd door minimalistische arrangementen en het gebruik van de synthesizer.

Samen met Hans-Joachim Roedelius en Conrad Schnitzler  vormde Moebius in 1969 de groep Kluster. Na het vertrek van Schnitzler gaan ze voort onder de naam Cluster. Ook Brian Eno zou met de band samenwerken. Dezelfde bandleden maakten samen met Michael Rother - ook bekend van de groep Neu! - deel uit van de band Harmonia.

Moebius kreeg als kind een opleiding in klassieke muziek, maar veranderde naar eigen zeggen van koers nadat hij Chuck Berry en The Velvet Underground rockmuziek hoorde spelen. Verder verklaarde hij ook beïnvloed te zijn geweest door de chaos in het Berlijn van de jaren zestig.
 

 

(bron: Belga, deredactie.be)