Klassiek in Brussel en Leuven

Ô-Celli - Photo Benjamin Brolet
di 30/06/2015 - 11:57 In het Conservatorium in Brussel kan u met het festival 'Midis/Minimes' een zomer lang genieten van klassieke muziek. Het festival werkt dit jaar opnieuw samen met 'Zomer van Sint-Pieter' in Leuven. Topviolisten Lorenzo Gatto en Yossif Ivanov gaven het startsein in Brussel, Ô-Celli in Leuven.

muziek klassieke muziek festival midi minimes zomer van sint pieter brussel leuven

Een jong programma

Koningin Elisabethwedstrijd 2005

Op de allerlaatste wedstrijddag van de Koningin Elisabethwedstrijd 2005 trad de Belg Yossif Ivanov aan. Hij speelde het 1ste vioolconcerto van Dmitri Sjostakovitsj. hieruit het Scherzo.

De formule van het Festival Midis/Minimes blijft dezelfde: muziekliefhebbers een kort maar mooi concert aanbieden aan een lage ticketprijs (de prijs blijft 5 euro), elke zomermiddag tijdens de week.

Preludiumconcert 2010 Lorenzo Gatto

De Belg Lorenzo Gatto was de tweede laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2009. (Koningin Elisabethwedstrijd 2009, 22 mei 2009)

De jonge Belgische topviolisten Lorenzo Gatto en Yossif Ivanov, beiden laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, beten de spits af op 1 juli in het Conservatorium in Brussel (op 2 juli in Leuven). Ze delen het podium met de Young Belgian Strings onder leiding van Dirk Van de Moortel. Ze kozen voor een 100% Bach-programma : het Brandenburgs Concerto nr.3 en het Concerto voor 2 violen in d-klein.

Dit jaar zijn jonge musici en ensembles sterk vertegenwoordigd op dit zomerfestival van klassieke muziek. Sommigen van hen zijn nauwelijks bekend in België, maar allemaal maken ze internationaal carrière. Zij stellen hun talenten ten dienste van de welbekende meesterwerken, maar besteden ook aandacht aan zelden uitgevoerde werken.

Op vrijdag 3 juli trad het Goeyvaerts String Trio op in het Conservatorium in Brussel. Dit trio won vorig jaar de Edison in de categorie Kamermuziek voor de cd 'Stabat Mater'.
 

kijk hieronder naar het mooie videoverslag dat het Goeyvaerts String Trio zelf maakte van het opnameproces van de cd 'Stabat Mater'

© Stéphane Puopolo

Op woensdag 5 augustus (op 4 augustus in Leuven) zijn Les Muffatti te gast, onder leiding van Rachael Beesley.

Lees hier de recensie van de cd De Brockes Passion van Reinhard Keiser door les Muffatti van Peter van Heyghen.


 

Pianoserie en strijkkwartetten

Cathy Krier

De pianoserie vindt plaats van 17 tot 21 augustus, met dit jaar Nicolas Stavy, Cathy Krier en David Bismuth.

 

Zerkalo

De reeks strijkkwartetten, die in 2014 zo succesvol was dat  ze nu herhaald worden, gaat door van 6 tot 10 juli, met onder meer de strijkkwartetten Van Kuijk, Alfama en Zerkalo.

Midis/Minimes

De eerste editie van 'Midis-Minimes' vond in 1986 plaats in de Miniemenkerk in Brussel. Het publiek evolueerde in korte tijd van tien tot honderd en tot een volle kerk. De artiesten speelden louter voor het plezier, met hartstocht en zonder vergoeding.
Het festival stond van bij het begin in het teken van originaliteit, veeleisendheid en kwaliteit.

In 2011 verhuisde het festival naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Deze 29ste editie van het Festival Midis-Minimes kiest voor continuïteit, jeugdigheid en vertrouwen. Volgend jaar, in 2016, viert het festival zijn dertigste verjaardag en verhuist het naar andere oorden (wegens renovatiewerken aan het Conservatorium).

Raadpleeg hier het programma van het Festival Midis-Minimes.

Zomer van Sint-Pieter

Sinds 2002 vaardigt het Midis-Minimes festival een aantal van zijn concerten af naar de Zomer van Sint-Pieter, in coproductie met 30CC Leuven. Dat festival, met identiek hetzelfde format als Midis-Minimes, kent een groeiende belangstelling.
Raadpleeg hier het programma van de Zomer van Sint-Pieter.

 

[Van 1 juli tot en met 28 augustus 2015 gaat de 29ste editie van het Midis-Minimes Festival door in het Koninklijk Conservatorium, Regentschapsstraat 30 - elke dag om 12u15]

[Tegelijkertijd kan u in Leuven de concerten van de veertiende Zomer van Sint-Pieter bijwonen in de 30CC/Schouwburg (Bondgenotenlaan) en in de Sint-Michielskerk (Naamsestraat) - elke dag om 12u15]