Keenroh XL opent Gent Jazz

foto © Jos Knaepen vod
di 30/06/2015 - 09:27 Het Gentse impro-duo Keenroh is nu ook verkrijgbaar in XL-versie met onder anderen Bart Maris en Teun Verbruggen. Ze spelen verrassende muziek op de wip tussen compositie en improvisatie.

keenroh keenroh xl jan daelman thijs troch kris defoort jazz improvisatie vrijstaat o de singer

Meer dan een belofte

Fluitist Jan Daelman en pianist Thijs Troch vormen samen het improvisatie-duo Keenroh. In de herfst van 2014 verscheen hun titelloze debuut op El Negocito. Voor onze recensent getuigt de plaat "van een imposante durf en variatie" en is het duo "meer dan zomaar een belofte."

In het kader van Gent Jazz heeft Keenroh in 2014 de prijs Jong Jazztalent Gent gewonnen. De combinatie dwarsfluit en piano is tamelijk uniek in de jazz en de jonge Gentenaars maken niet bepaald voor de hand liggende muziek. Maar dat kon de jury van Jong Jazztalent Gent juist bekoren. In de woorden van juryvoorzitter Simon Korteweg klinkt het zo: “Meteen na het ontstaan van de jazz heeft Louis Armstrong al bewezen dat het spelen van duetten tot adembenemende muziek kan leiden (…) Wij denken dat het duo Keenroh het talent en het doorzettingsvermogen bezit om dit soort van muziek te maken en een spannende invulling te geven.”

Meer dan een duo

Als winnaar van Jong Jazztalent Gent 2014 mag Keenroh deze zomer het Gent Jazz festival openen met een speciale gelegenheidsformatie waarvoor ze artistieke en financiële steun kregen. Met pianist en componist Kris Defoort als coach groeit het duo uit tot Keenroh XL, een negen-man sterke band waarin Jan en Thijs het gezelschap krijgen van enkele jonge zielsverwanten en oude rotten als trompettist Bart Maris en drummer Teun Verbruggen.

Waar Keenroh in zijn duo-gedaante voluit gaat voor instant composing en pure improvisatie, kiezen de heren met Keenroh XL voor een mengvorm van improvisatie en compositie. De bedoeling is om het typische geluid van het duo te integreren in en te confronteren met een groter geheel met een wendbare bezetting van piano, fluit, twee saxofoons, klarinet, trompet, euphonium, basgitaar of contrabas en drums.

Omdat Keenroh zijn sound wil verrijken in de XL-versie, doet het duo een beroep enkele componisten waarnaar ze opkijken: Ben Sluijs, Bo Van der Werf, Jozef Dumoulin en Kris Defoort. Stuk voor stuk jazzmuzikanten en componisten met een heel eigen stijl. Hun stukken variëren dan ook van klassieke swingjazz over doorgecomponeerde muziek verwant aan hedendaagse klassieke muziek tot een verzameling aanzetten tot vrije improvisatie. Het resulteert in een dik uur verrassende muziek waarin aanstekelijk samenspel wordt afgewisseld met gedreven solo's en experimentele uitstapjes in diverse combinaties. 

Cobra.be kon al eens kennismaken met Keenroh XL tijdens de repetities met coach Kris Defoort in Vrijstaat O. in Oostende en tijdens een try-outconcert in De Singer in Rijkevorsel. Bekijk hierboven onze reportage.

Op vrijdag 10 juli opent Keenroh XL om 16u30 het Gent Jazz festival op de Bijloke-site in Gent. Maar in november toert Keenroh XL in het kader van JazzLab Series ook langs de clubs en concertzalen in Vlaanderen.

Bezetting Keenroh XL:

  • Thijs Troch: piano
  • Jan Daelman: fluit
  • Niels Van Heertum: euphonium, bugel
  • Thomas Jillings: tenorsaxofoon, altklarinet
  • Ruben Verbruggen: baritonsaxofoon
  • Marti Melia: tenorsaxofoon, klarinet
  • Laurens Smet: bas
  • Bart Maris: trompet
  • Teun Verbruggen: drums

[Gent Jazz, 10-18 juli 2015, Gent]

[JazzLab Series, 12 november tot 2 december op diverse locaties]


lees ook: