Jazz Middelheim

ma 10/08/2015 - 12:30 Update: do 13/08/2015 - 10:26 In Park Den Brandt in Antwerpen klinkt weer vier dagen lang "all that jazz": van New Orleans tot free. Met onder meer Dr. John, Archie Shepp, Bill Frisell, Joe Lovano en artist-in-residence Jason Moran.

jazz middelheim park den brandt antwerpen festival concerttip

Van donderdag 13 tot en met zondag 16 augustus is het Antwerpse Park Den Brandt het toneel voor de 34ste editie van Jazz Middelheim. Het festival presenteert een brede waaier van muziek die we vandaag allemaal onder de noemer "jazz" kunnen indelen. Variatie troef met niet alleen gevestigde namen als Archie Shepp, Joe Lovano, Brussels Jazz Orchestra, Jason Moran of Dr. John, maar ook aanstormend internationaal talent en de jonge en minder jonge garde van de jazz in België.

Donderdag 13 augustus - België!

De eerste dag van Jazz Middelheim staat overigens helemaal in het teken van Belgische jazzprojecten. LABtrio stelt zijn NY Project voor met twee gastmuzikanten uit New York, cellist Christopher Hoffman en saxofonist Michaël Attias. De première was voor het Storm-festival in Oostende enkele maanden geleden. Daar werd een programma met nieuwe en avontuurlijke muziek gebrouwen. Intussen is het LABtrio naar New York geweest voor cd-opnames. Het project heeft dus wat tijd gehad om te rijpen en zal voor een verrassende opener van het festival zorgen.

Pianist Eric Legnini brengt met 'What’D I Say' een ode aan Ray Charles met onder meer zangeres Kellylee Evans. Goed voor een mix van soul, jazz en rhythm & blues, echt iets voor Legnini en zijn band.

Brussels Jazz Orchestra werkt voor het eerst samen met componist en dirigent Darcy James Argue. Die Canadese New Yorker put voor zijn composities uit het brede spectrum van moderne rock, jazz en klassieke muziek en zijn eigenwijze muziek katapulteert de big band jazz naar de 21ste eeuw.

Afsluiter van de openingsdag is TaxiWars, de band rond dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen.

Op het podium van de Clubtent zijn er de hele dag concerten rond de mannen van De Beren Gieren.

meer op cobra.be

 • bekijk een reportage over LABtrio
 • bekijk Eric Legnini op Gent Jazz 2013
 • bekijk Darcy James Argue's Secret Society op Gent Jazz 2014
 • lees onze recensie van TaxiWars
 • lees en bekijk meer over De Beren Gieren

Vrijdag 14 augustus - A Love Supreme

© Martin Sarrazac

Vijftig jaar geleden, op 9 december 1964 om precies te zijn, maakte John Coltane de legendarische opnamen die enkele maanden later zouden verschijnen op de plaat 'A Love Supreme'. Die mijlpaal in de jazzgeschiedenis kleurt de tweede dag Jazz Middelheim 2015. Saxofonisten Joe Lovano en Chris Potter brengen met 'Sax Supreme' een eerbetoon aan Coltrane en zijn cruciale album.

Tenorist Archie Shepp is een tijd- en zielsgenoot van John Coltrane. In de zomer van 1964 verschijnt zijn hommage 'Four for Trane'. Maar op Jazz Middelheim grijpt Shepp terug naar een andere iconische plaat uit zijn oeuvre: 'Attica Blues' uit 1972. Net zoals 'A Love Supreme' is dat een soort jazzsuite, maar dan voor een groot orkest. In Antwerpen brengt Shepp de stukken met zijn Attica Blues Big Band en als speciale gast, zangeres Cecile McLorin Salvant.

Ook door de Clubtent zal de geest van John Coltrane wel waaien die dag. Centrale figuur is saxofonist Jeroen Van Herzeele die een enorme bewondering voor Coltrane, diens muziek en  spiritualiteit heeft en dat regelmatig laat blijken in zijn eigen werk.

Daarnaast is er vrijdag ook nog het eerste concert van pianist Jason Moran, die dit jaar de artist-in-residence van het festival is. Hij opent met zijn minder bekende samenwerking met gitariste Mary Halvorson en trompettist Ron Miles.

meer op cobra.be

 • bekijk Joe Lovano over Coltrane op Jazz Middelheim 2010
 • lees veel meer over 'A Love Supreme'
 • bekijk Archie Shepp op Jazz Middelheim 2010
 • bekijk Jeroen Van Herzeele in duo met Fabian Fiorini
 • lees onze recensie van 'Alive' van Gratitude Trio (Jeroen Van Herzeele)

 

Zaterdag 15 augustus - New Orleans

© Bruce Weber

Dit wordt de grote feestdag van Jazz Middelheim. Op het terrein en in de Clubtent zijn er de hele dag twee brass bands aan het werk, die de sfeer van Mardi Gras, het carnaval van New Orleans, oproepen. En als top-of-the-bill is er niemand minder dan Dr. John, de voodoo-man, mister Gris-Gris, de chefkok van de muzikale gumbo uit New Orleans. Hij brengt zijn hommage voor Louis Armstrong, 'Spirit of Satch', naar het Park Den Brandt. Ook Armstrong was zo'n icoon uit The Big Easy, zoals New Orleans wel eens wordt genoemd. Dat wordt wellicht een spetterend concert met blues, soul, funk, R&B en oude jazz.

Ook bij dit concert zal zangeres Cecile McLorin Salvant een gastrolletje spelen, maar ze treedt die dag ook op met haar eigen band. Wie aanwezig was bij haar concert op het Brussels Jazz Festival in Flagey afgelopen winter, weet wat een veelzijdige en innemende zangeres ze is. Ze brengt afwisselend Franse en Engelse nummers, standards, chanson-klassiekers, musical-hits en enkele eigen songs.

Ook Jason Moran mag niet ontbreken op de derde dag Jazz Middelheim en hij presenteert zijn hommage voor weer een ander icoon van de jazz: pianist, componist, zanger en all-round entertainer Fats Waller. Met 'Fats Waller Dance Party' wil Jason Moran graag een hedendaagse interpretatie van Wallers werk en persoonlijkheid geven.

meer op cobra.be

 • lees onze recensie van 'Ske-Dat-De-Dat - The Spirit of Satch’ van Dr. John
 • lees onze recensie van 'All Rise: A Joyful Elegy For Fats Waller' van Jason Moran

Zondag 16 augustus - Roots & Routes

Op de slotdag opent Jason Moran met zijn Live:Time-project waarmee hij al eens eerder te gast was op Jazz Middelheim. Moran krijgt daarbij gezelschap van zijn vrouw,  zangeres Alicia Hall Moran, en van gitarist Bill Frisell. Samen brengen ze een merkwaardige mix van jazz, klassiek en rock. Hun concert op Jazz Middelheim 2009 was voor velen de revelatie van het festival.

Bill Frisell presenteert op Jazz Middelheim zijn ‘Music of Guitar in the Space Age & More’. Samen met bassist Tony Scherr en drummer Kenny Wollesen gaat hij terug naar zijn jeugd, en dan vooral naar de muziek die hij toen op de radio hoorde. Muziek die hem gevormd en beïnvloed heeft, gaande van pop en folk over jazz tot rock en Amerikaanse rootsmuziek.

Het Franse-Italiaanse trio van bassist Henri Texier, rietblazer Louis Sclavis en drummer Aldo Romano duiken dan weer in hun eigen geschiedenis als band. Samen met fotograaf Guy Le Querrec maakten ze een reeks prachtige albums onder de noemer 'Carnet de Routes', muziek geïnspireerd en beïnvloed door hun concerttrips door Afrika. Twintig jaar na het eerste album brengen ze die muziek opnieuw, dit keer in Park Den Brandt.

Een ander trio om naar uit te kijken die zondag op Jazz Middelheim is dat van pianist Steve Kuhn met Steve Swallow op bas en Joey Baron op drums. In 2012 maakten ze samen de plaat 'Wisteria': ingetogen en bedachtzame muziek, met af en toe wat verrassende weerhaakjes.

meer op cobra.be

 • bekijk Jason Moran Live:Time op Jazz Middelheim 2009
 • bekijk een interview met Jason Moran op Jazz Middelheim 2009
 • bekijk een interview met Bill Frisell op Jazz Middelheim 2009

[Jazz Middelheim - festival, donderdag 13 tot en met zondag 16 augustus 2015, Park Den Brandt, Antwerpen]

meer details en het volledige programma via jazzmiddelheim.be

kijk ook naar het vernieuwde Jazz Middelheim Museum met memorabele beelden uit de geschiedenis van het festival tot en met 2014. Klik op de link hieronder.