Caetano & Gil

vr 26/06/2015 - 18:26

Op maandag 29 juni spelen de Braziliaanse sterren en goede vrienden Gilberto Gil en Caetano Veloso een uniek concert in de Vorst Nationaal Club.

Hun hechte kameraadschap dateert al van de jaren zestig toen ze als populaire vaandeldragers van de Tropicalismo-beweging in ballingschap leefden. Ze jamden samen in Londense clubs en drukten een onuitwisbare stempel op de Europese en Braziliaanse muziek.

Beide artiesten kunnen solo nog steeds zalen doen vollopen, maar besloten om tijdens deze korte tournee hun krachten te bundelen. Naast hun gezamenlijke geschiedenis en sociaal engagement delen ze vooral hun blijvende honger naar het maken van eerlijke muziek die rechtstreeks met de ziel communiceert.

Tropicália

Tropicália of tropicalismo was de muzikale revolutie van de late jaren zestig. Caetano Veloso en Gilberto Gil schokten heel het Braziliaanse establishment. Van dan af kon alles: rock en samba, berimbau en elektrische gitaren, traditionele percussie en bizarre klankexperimenten. En Tom Zé, Gal Costa en Maria Bethania deden vrolijk mee. Even later gevolgd door artiesten als Jorge Ben, Milton Nascimento en Nana Vasconcelos.

 

Beluister hierboven het verhaal van de tropicalismo, zoals verteld in de reeks 'Sampa Beats' (Radio 1, 2006)

[Caetano Veloso & Gilberto Gil - maandag 29 juni 2015, Vorst Nationaal Club, Brussel]