Poëzie met een groove

vod
vr 16/01/2015 - 12:39 De Britse dichter/performer Anthony Joseph en de Antwerpse jazzy funkband BRZZVLL brengen hun zeer geslaagde mix van dansmuziek en 'spoken word' op 6 augustus naar Helden in het Park in Eeklo.

brzzvll anthony joseph engines vincent brijs funk jazz spoken word poezie

concerttip

Op het gratis festival Helden in het Park in Eeklo is er op donderdag 6 augustus een mooie avond vol cross-over tussen Afrikaanse grooves, hiphop, spoken word, reggae en jazz. Met eerst het duo Joe Driscoll & Sekou Kouyaté en dan BRZZVLL feat. Anthony Joseph. Beide bands mengen het beste wat Afrika te bieden heeft met Westerse elementen. 

©kwestion.be

BRZZVLL speelt geïmproviseerde dansmuziek die het midden houdt tussen jazz, seventies fusion en funk. De groep van bezieler en baritonsaxofonist Vincent Brijs is ook de vaste huisband van de 'Nuff Said avonden in het cultuurcentrum van Berchem, waar muziek, spoken word, stand-upcomedy en literatuur worden gecombineerd.

In dat kader van 'Nuff Said speelde BRZZVLL voor het eerst met Anthony Joseph. Hij is dichter, schrijver, performer en muzikant uit London met roots in Trinidad. Met zijn eigen Spasm Band heeft hij een handvol platen gemaakt en is hij hier ook al vaker te zien geweest.

Aanstekelijk

De samenwerking van BRZZVLL met Anthony Joseph op 'Nuff Said en bij andere gelegenheden verliep zo vlot en vanzelfsprekend dat  besloten werd om daar een vervolg aan te geven.

"Die jongens zijn elk echt ontzettend goede muzikanten", zegt Anthony Joseph vol bewondering, "en als band creëren ze een soort magisch universum waarin alles mogelijk lijkt."

Brijs en co laten zich al die lof welgevallen. En de bewondering is wederzijds: "Ik had al voor onze samenwerking verschillende platen van Anthony Joseph & The Spasm Band in mijn kast," vertelt Vincent, "maar wat ook heel fijn is, is zijn betrokkenheid bij de samenwerking. Dat werkt enorm aanstekelijk."

Jamsessie

Zo komt het dat BRZZVLL en Anthony Joseph samen in de studio belanden voor lange jamsessie. De muzikanten zetten een geïmproviseerde groove neer en de dichter omringt zich met flarden tekst, opengeslagen notitieboekjes en allerlei andere aanzetten tot gedichten. Uit de opnames van die lange studiodag, met ruw materiaal van soms wel dertig minuten, is dan de cd 'Engines' gedistilleerd met zes songs en drie interludia.

De thema's die Anthony Joseph in de songs aansnijdt, zijn heel divers. Ze kunnen over iets persoonlijks of over liefde gaan, maar ook over maatschappelijke zaken of over de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora.

De manier waarop Joseph zijn teksten voordraagt, doet denken aan mensen als Gil Scott-Heron en Linton Kwesi Johnson. "Ik denk dat er inderdaad wel een verwantschap is," zegt Anthony Joseph, "en jammer genoeg is het uitgerekend onze status als zwarte in het Westen. In mijn geval gaat het bijvoorbeeld over mijn ervaringen met het post-kolonialisme. Wonend in Londen als immigrant vanuit Trinidad." Toch wil de dichter beklemtonen dat het soort teksten over racisme en aanverwante thema's slechts één deel van zijn werk vormt.

Ambacht

Naast dichter voelt Anthony Joseph zich ook performer. De manier waarop hij zijn teksten zingzegt, fluistert of luidop roept op de muziek van zijn eigen Spasm Band of op die van BRZZVLL, is een heel spontaan proces. "Ik denk er eigenlijk niet over na", zegt Anthony Joseph, "de dynamiek in mijn voordracht komt vanzelf."

Dat staat in schril contrast met het dichten zelf. "Als schrijver en dichter ben ik een ambachtsman, die blijft schaven en herwerken tot hij tevreden is over het resultaat." De songs op 'Engines' mogen dan al improviserend ontstaan zijn tijdens die lange jamsessie, de basis voor de uiteindelijke teksten was al gelegd. Alleen de manier waarop hij de verschillende stukken tekst in elkaar puzzelt, is ingegeven door de groove en de muzikale sfeer die de band neerzet.

Anthony Joseph en BRZZVLL zijn terecht heel trots op 'Engines', want de plaat is om van te smullen: food for thought in combinatie met krachtvoer voor de elastieken benen. Laat die motoren maar draaien!

['Engines' - BRZZVLL featuring Anthony Joseph. Zephyrus, cd of vinyl, 2014]