Walter De Buck (1933-2014)

Belga
zo 21/12/2014 - 17:35 Video update: zo 28/12/2014 - 10:16 Vrienden en familie van Walter De Buck hebben zijn vlieger losgelaten, met een muzikaal eerbetoon in de Bijloke in Gent, op zaterdag 27 december. De Gentse zanger-kunstenaar overleed op 21 december. Hij was vooral bekend van zijn liedje ''t Vliegerke' en stond mee aan de wieg van de nieuwe Gentse Feesten.

walter de buck overleden rip zanger kunstenaar gentse feesten

Gent neemt afscheid van Walter De Buck

In de Gentse Bijloke is afscheid genomen van Walter De Buck. Zo'n duizend mensen waren aanwezig bij "het muzikaal eerbetoon" aan de zanger en kunstenaar die op 80-jarige leeftijd overleed. (Journaal, 27 december 2014)

Roland brengt ode aan Walter De Buck

Walter De Buck eert Karel Waeri

Walter De Buck trapt Gentse Feesten op gang (2014)

Walter De Buck zingt 't Vliegerke

Publiek afscheid van Walter De Buck

Op zaterdag 27 december 2014 nam Gent afscheid van beeldhouwer- zanger Walter De Buck. Het werd een publiek afscheid zoals Walter het zelf wilde.

Vanaf 13 uur kon iedereen een laatste groet brengen aan de overleden muzikant. Honderden mensen deden dat uiteindelijk. Aan hen werd gevraagd om één bloem mee te brengen. Die wens werd opgevolgd.

Een uur later begon in de Gentse Bijloke de uitvaart. In de ruimte was plaats voor zo'n 950 mensen. Onder de aanwezigen veel "gewone" en "bekende" Gentenaars, zoals toneelregisseur en schrijver Freek Neirynck, Luk "pierke pierlala" De Bruycker en professor Etienne Vermeersch. Ook het Gentse schepencollege woonde de afscheidsviering bij, net als Guido De Leeuw van Trefpunt en andere organisatoren van de Gentse Feesten.

Het "muzikaal eerbetoon" begon en eindigde met een groot applaus. Zijn kleindochter Maaike nam het eerste woord en omschreef haar grootvader als "een man die mensen raakte door te doen wat hij wilde doen, door te zijn wie hij wou zijn. Hij was veel tegelijkertijd, maar altijd gewoon zichzelf", klonk het.

In zijn afscheidsrede herinnerde acteur en regisseur Bob De Moor zich hoe De Buck in de jaren zestig zijn buurman werd Bij Sint-Jacobs en er de basis legde voor de heropstart van de Gentse Feesten. "Ik gaf er mijn ogen de kost. Niet alleen aan de naakttekeningen van Walter, die overigens vrij snel in beslag werden genomen door het parket, maar aan alles wat getoond en opgevoerd werd. Walter had het bijzondere talent om mensen samen te brengen. Al vlug werd het huis een "trefpunt" voor kunstenaars, marginalen en progressieve studenten."

De Moor verwees ook naar het boek van Walter De Buck 'Partituur van een Gents rebel'. "Voor mij blijft creativiteit de belangrijkste stimulans in het leven. Het helpt me bij de zoektocht naar mezelf, het geeft me vreugde en troost bij het dwalen door een imaginaire wereld", citeerde hij.

Kunstenaar Luc Daels, samen met De Buck een van de drijvende krachten achter Trefpunt en de Feesten-heropstanding, omschreef Walter als een "katalysator". "Zonder zichzelf te veranderen kon hij andere mensen een stoot geven zodat ze in het vervolg van hun leven een beetje anders werden en dingen deden die ze van zichzelf nooit hadden verwacht."

Patrick Riguelle, Roland Van Campenhout, Alex Rambaut, Yves Meersschaert en andere muzikanten waar De Buck mee samenwerkte, brachten nummers zoals ''k Ben al zo lang op weg geweest', 'Le temps des cérises', 'Non, je ne regrette rien' van Edith Piaf en 'Ne me quitte pas' van Jacques Brel.

Walter De Buck over zijn tentoonstelling (2009)

Het oeuvre van Walter De Buck krijgt een definitieve plek in 'De Tuin van Walter'. Die zal publiek toegankelijk zijn. Wie dat project wil steunen kan dat via een storting op BE 88-89200975.3741

 

 

 

Zanger en beeldhouwer

Walter De Buck staat eind jaren '60 mee aan de wieg van de nieuwe Gentse Feesten. Wat nu een van de grootste volksfeesten van Europa is, was na de Tweede Wereldoorlog een stille dood gestorven. De Buck en zijn kompanen van zijn atelier-café 't Trefpunt blazen het feest nieuw leven in.

Daarnaast is De Buck vooral bekend van zijn hit 't Vliegerke van de lp 'Ik ben zo lang op weg geweest'. "Van de ene op de andere moment ben ik in plaats van een Gentse beeldhouwer een Vlaamse bekende zanger", zegt De Buck daarover. Nadat hij 15 jaar meewerkte aan de nieuwe Gentse Feesten, gooit hij zich opnieuw op zijn beeldhouwcarrière.

Tussendoor maakt De Buck een tussenstap in de politiek en start hij het sociaal project Loods 13 op, waar hij werklozen en laaggeschoolden leert hoe ze met hamer en beitel aan de slag moeten. Daarnaast blijft hij onvermoeibaar optreden en beeldhouwen. "Je stopt pas met creatief bezig zijn als je doodgaat", zegt hij daarover.

De Buck lijdt al even aan de ziekte van Alzheimer, als eind juni van dit jaar bekend wordt dat hij kanker heeft. "Als ik terugkijk op mijn leven, ben ik tevreden. Het was een zeer gevuld leven. Ik heb kunnen doen wat ik graag deed." Walter De Buck is 80 jaar oud geworden.
 

Meer over Walter De Buck

VRT