De verwarde Kerstmis van John Cale

vod
wo 17/12/2014 - 16:41 John Cale gaat in gedachten terug naar Kerstmis 1914 aan het front in West-Vlaanderen. Hij schreef er een vierdelige suite over die eind deze week in wereldpremière gaat in Mesen.

john cale woI eerste wereldoorlog paris 1919 reyers laat

John Cale - een zoon van een Welshe mijnwerker - komt als student met een beurs terecht in het New York van de jaren zestig om er ernstige muziek te studeren. Zijn eigengereide karakter doet hem al vlug in de plaatselijke avant-garde belanden. Naast samenwerkingen met La Monte Young en John Cage wordt hij ook deel van de underground beweging die zich rond de figuur van Andy Warhol verzamelt. Hij maakt er kennis met Lou Reed, een dichter die al een tijdje als broodschrijver voor een platenmaatschappij als Pickwick materiaal levert voor imitatie surf- en doowop studiogroepjes. Samen richten ze The Velvet Underground op - een band die tijdens zijn korte bestaan bitter weinig commercieel succes kent - maar die wel een hele nieuwe generatie muzikanten heeft voortgebracht.

Paris 1919

Nadat John Cale uit de VU stapt begint hij aan een solocarrière die naast een aantal bedenkelijke resultaten ook een reeks klassiekers heeft voortgebracht.

In 1973 brengt hij het album ‘Paris 1919’ uit. Het bevat een reeks songs die allemaal handelen over de nostalgie naar het oude Europa, het Europa van voor het verdrag van Versailles in 1919 dat de nieuwe machtsverhoudingen in het oude continent vastlegt na WOI.

Soldier's Christmas in Mesen

Diezelfde Eerste Wereldoorlog en het verhaal rond het zogenaamde Kerstbestand van 1914, toen volgens bepaalde bronnen Duitse en geallieerde soldaten op de frontlijn verbroederden (iets waar John Cale zelf erg aan twijfelt), vormen nu de basis voor een nieuwe suite in vier delen die Cale schreef en die eind deze week in wereldpremière gaat in Mesen in West-Vlaanderen. In ‘Reyers Laat’ kwam John Cale het ontstaan van de suite toelichten. Het wordt een opeenvolging van een introductie en drie luiken. Er is een song die ‘Young, Proud and Dead’ heet. Een ander luik heet ‘Time Stands Still’, en Cale heeft ook een gedicht van Dylan Thomas op muziek gezet: ‘A Refusal to Mourn the Death, by Fire, of a Child in London’. Het slotstuk is ‘Caligula’: de keizer als symbool voor de waanzin van wat er in the Great War aan het front gebeurde. In de suite komt o.a. een soldaat voor die tegen zijn stervende vrienden praat. Zelf kan hij zijn makkers niet horen. Het enige geluid dat tot hem doordringt is dat van de zoemende vliegen die rond de lijken cirkelen.

Paris 1919- Mesen 2014

Na de vierdelige suite volgt nog een opvoering van het gehele album ‘Paris 1919’. Niet met een groot orkest zoals enkele jaren geleden in Malmö, Parijs en Melbourne, maar in wat Cale een tijdloze, lossere versie noemt.

[ John Cale in Mesen (in het kader van 'Gone West'), zaterdag in de Concerttent Peace Village om 20u00 ]