Luc De Vos (1962-2014)

zo 30/11/2014 - 11:26 Update: vr 05/12/2014 - 14:42 De rocker van Wippelgem is niet meer. Luc De Vos van Gorki is op 52-jarige leeftijd overleden. We zetten de reacties en een deel van het uitgebreide archief op een rij.

obit overleden luc de vos zanger nederlandstalig pop rock gorki gorky

Patrick Riguelle en Els Pynoo over Luc De Vos

Wippelgem, geboortedorp van Luc De Vos

Terzake trok naar Wippelgem, het geboortedorp van Luc De Vos.

Luc De Vos (1962-2014)

Meer info over het overlijden van Luc De Vos op deredactie.be

Afscheid Luc De Vos - zaterdag 6 december

  • om 9u - Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersplein

Luc De Vos wordt zaterdag begraven in de Sint-Pieterskerk in Gent. De plechtigheid zal om 11 uur beginnen en het grote publiek is welkom. De deuren van de kerk zullen al om 9.30 uur open gaan. De kerk biedt plaats aan een duizendtal mensen. Zo'n 800 plaatsen zijn beschikbaar voor het publiek.
Ook buiten op het Sint-Pietersplein zal de dienst gevolgd kunnen worden. Vanaf 9 uur zal er op het plein muziek van Gorki te horen zijn.

  • om 12u30u - Sint-Pietersplein

Ook na afloop van de dienst, vermoedelijk rond 12.30 uur, zal er nog één uur muziek van Gorki gedraaid worden.

  • om 12u30 - Sint-Jacobs

Vanaf 12u30 samenkomst bij Sint-Jacobs, het Lieve Kleine Piranha-plein.
Vanaf 12u45 wordt het integrale concert van Gorki tijdens de afgelopen Gentse Feesten getoond. Nadien is er ruimte voor woord en muziek.

  • om 13u - op de radio

Alle grote Vlaamse radiozenders zullen gelijktijdig het nummer 'Mia' van Gorki als eerbetoon aan Luc De Vos. Dat doen ze vlak na het nieuws van 13 uur.

  • van 11u tot 12u30 - in de Brusselse metro

Tijdens zijn begrafenis zullen nummers van Gorki te horen zijn in de Brusselse metro.

Zaki (Jackie Dewaele, ex-radio en tv presentator): "Zijn melodieën waren van een heel hoge kwaliteit, maar we vergeten soms naar zijn teksten te luisteren. Die waren een voortzetting van de kleinkunsttraditie. Zijn teksten waren heel poëtisch, hij slaagde erin de dingen goed te omschrijven. Hij maakte echt sterke nummers."

Stijn Meuris (zanger): "Luc was een groot talent, en hij werkte zeer professioneel. Hij was zoals we zeggen "nen echte", en dat soort mensen is echt zeldzaam."

Rick De Leeuw (muzikant): "Na tien minuten wist ik zeker dat hij een rockster zou worden. Hij schreef liedjes vanaf een andere planeet."

Annelies Storms (cultuurschepen Gent): "Zijn overlijden is alweer een heel groot verlies voor Gent, hij was één van de sterkhouders uit onze muziekwereld. Hij was ook een warm man, ondanks het feit dat hij in de Nederlandstalige rockwereld op een heel hoog niveau muziek maakte, was hij heel aanspreekbaar. Maar hij was niet alleen in zijn genre een groot muzikaal talent, ik heb hem nog met Turkse muzikanten horen spelen en dat was fantastisch. Hij heeft Gent zoveel gegeven en ik vind het zo erg om alweer een boegbeeld uit onze cultuurwereld te verliezen. Veel te vroeg en veel te jong. Het is vannacht een stukje kouder geworden in Gent."

Sven Gatz (Vlaams minister van cultuur): "Luc De Vos was een veelzijdig artiest die uitblonk in zijn liedjes en zijn woorden, want hij was ook een begenadigd schrijver. Hij bracht eenvoudige, herkenbare en toch diepzinnige teksten die jong en oud in Vlaanderen raakten. Zijn rockstijl stond op de hoogte van het beste uit de internationale rock'n roll van de voorbije 25 jaar. Hij was een icoon in Vlaanderen, niet enkel op het podium, maar met zijn brede culturele interesse, zijn boeken, zijn maatschappelijk engagement en zijn présence, ook ernaast. Hij was een rebel met een franke bek en een snedig verstand. Een soms ongepolijst rockartiest die ook snel een gerespecteerde plaats verwierf in de literaire milieus. Zijn Gentse coloriet liet hij nooit afbladeren. Met tijdloze liedjes als 'Mia', 'Lieve kleine Piranha' en 'Anja' leeft hij verder in ons collectieve geheugen."

Luc De Vos en Gorki in het archief

Luc De Vos heeft een mening over...