Nieuwe muziek en oude instrumenten

vod
vr 28/11/2014 - 15:14 Audio update: ma 01/12/2014 - 11:31 Jozef van Wissem ijvert voor de "bevrijding" van de luit. Als voorproefje van zijn concert op Autumn Falls speelt hij een akoestische sessie in de studio van Cobra.be en vertelt hij over zijn nieuwe cd.

jozef van wissem it is time for you to return made to measure luit pop rock minimalisme sessie

Lute music for the kids

Jozef van Wissem zit niet stil. In 2013 won hij de Cannes filmfestival Soundtrack Award voor zijn muzikale bijdrage aan het magistrale ‘Only lovers left alive’ van zijn vriend Jim Jarmusch. Die soundtrack, waarop zijn luitspel een huwelijk aanging met de noise en drones van de band Sqürl (Jim Jarmusch, Carter Logan en Shane Stoneback), lag begin dit jaar in de winkel.

Nu is er een nieuwe cd: 'It is time for you to return'. En nog wel in de baanbrekende Made to Measure-serie die door het Brusselse Crammed Discs nieuw leven wordt ingeblazen.

Even zwart-wit als de mysterieuze foto’s in het begeleidend boekje en even dwingend als het beeld van de muzikant op de hoes, klinkt de Nederlandse componist en luitspeler Jozef van Wissem op deze cd als een ruiter van de Apocalyps die de liefde predikt.

De luit wordt hier in het Westen al te vaak in een wat bestofte hoek geplaatst. Die van de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok, zeg maar. Muziek voor in abdijen, kastelen en Robin Hood-iaanse wouden, gespeeld door minnestrelen.

Jozef van Wissem ijvert voor de ‘bevrijding van de luit’. Het instrument ziet er niet alleen fantastisch uit, met zijn vrouwelijke vorm, het kan een eigentijds instrument zijn en even wild klinken als rock ’n roll of sereen als nieuwe experimentele muziek.

Van het eerste nummer, ‘If there’s nothing left where will you go?’, tot het laatste, ‘Invocation of the spirit spell’, nestelt deze muziek met zijn minimale, repetitieve structuur zich in je leven.

Solo op luit, soms zelf zingend, begeleid door de beats en glitches van Domingo Garcia-Huidobro of in het gezelschap van zangeres Yasmina Hamdam en de wolken elektrische-gitaarruis van Jim Jarmusch bouwt Van Wissem hier hypnotiserende miniaturen waarvan de melodie onder je hersenpan kruipt en lang blijft hangen.

Luit & live

De live-sessie van Jozef van Wissem

Speciaal voor Cobra.be speelt luitist Jozef van Wissem twee songs uit zijn cd 'It is time for you to return': eerst 'Temple dance of the soul' en daarna 'Wherever you will live I will live'.

Om zijn nieuwe cd voor te stellen speelde Jozef van Wissem speciaal voor Cobra.be twee nummers in onze studio: eerst 'Temple dance of the soul' en daarna 'Wherever you will live I will live'.

Bekijk hiernaast de live-sessie van Jozef van Wissem.

 

['It is time for you to return' - Jozef van Wissem. Made to Measure 40, uitgegeven door Crammed Discs, 2014]

► beluister dit album via Spotify

Late Night Last Call

Voor het Klara-programma Late Night Last Call selecteerde Jozef van Wissem op vrijdag 14 november enkele van zijn favoriete platen. Beluister hieronder het volledige programma met onder meer Cabaret Voltaire, Laibach, Joy Division en Coil maar ook klassieke gitaarmuziek van Heitor Villa door Andres Segovia en blues en Amerikaanse rootsmuziek door Ry Cooder.