Grimmige nachtmuziek

di 25/11/2014 - 13:05 Kwelgeesten, weerwolven, duivels, heksen en andere nachtbrakers bevolken 'Als de nacht', de nieuwe en laatste cd in een trilogie rond erfgoed en volksverhalen uit Vlaams-Brabant. En daar ook live mee te maken op enkele duistere plekken.

als de nacht lennaert maes andries boone erfgoed sagen legendes roots folklore pop

Iet me ziel

'Iet me ziel' is een muzikaal project van Lennaert Maes en Andries Boone. Ze verzamelden zowat negentig muzikanten rond zich voor een cd over hun stad, Leuven. Cobra.be woonde de generale repetitie bij en sprak met de initiatiefnemers.

Nachtwezens

Na 'Soundtrack van de Demerbroeken' en 'Iet me ziel, Leuven in liedjes' presenteren de muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone het laatste deel van hun trilogie rond erfgoed en volksverhalen uit Vlaams-Brabant.

Het derde deel heet 'Als de nacht' en is gebaseerd op oude sagen en verhalen over allerlei nachtwezens. Verhalen als ideale remedie tegen de angst voor de duisternis die in lang vervlogen tijden tijdens de nacht nog over het platteland viel. Verhalen die van generatie op generatie werden doorverteld en doorgegeven. Verhalen over heksen en duivels, weerwolven en maren, zwarte magie en donkere gedachten.

Op basis van die verhalen schreef Lennaert Maes liedteksten en muziek. Andries Boone maakte er arrangementen bij die meer dan eens doen denken aan de rammelrock van Tom Waits of aan de murder ballads van Nick Cave. Jammer genoeg worden de teksten niet gezongen door stemmen van dat kaliber, al doen gastvocalisten als Tom Theuns (Ambrozijn, Living Roots) en Erik Lesire (Boerenzonen op Speed) wel hun best om hun diepste stem en rauwste rasp naar boven te halen. Andere vocale bijdragen komen van onder anderen Sien Wynants (Ketnet, Studio Brussel), Nele Van den Broeck (Nele Needs A Holiday) en Jeroen Lenaerts (Thuis).

In het cd-boekje staan naast de liedteksten ook bondige commentaren om de verhalen en personages te duiden. Legendarische Brabantse figuren als Wannes Raps (een stroper en landloper uit Zichem), Zander (een schoenmaker en violist uit Glabbeek) en de alvermannetjes uit het Hageland passeren de revue. Historische plekken als het kasteel van Horst in Holsbeek, de Blauwe Schuur (de Duivelsschuur) in Bierbeek en de Galgenberg in Diest vormen het decor. En om uw verbeelding helemaal op hol te doen slaan zijn er nog de prachtige illustraties van tekenaar Reinhart Croon.

Liedjes in de nacht

Als de nacht

'Als de nacht' wordt tijdens de donkere wintermaanden ook live gepresenteerd, volledig in de traditie van de oude verhalenvertellers van weleer. In plaats van de gebruikelijke concertzalen en cultuurcentra trekt de groep rond Lennaert Maes en Andries Boone naar enkele duistere plekken in Vlaams-Brabant en omstreken om daar de cd live voor te stellen. De tournee begint op woensdag 26 november in de voormalige brouwerij De Mena in Rotselaar en eindigt op 26 februari 2015 in de dorpskerk van Langdorp. Tussendoor komt 'Als de nacht' op 17 december bijvoorbeeld ook heel toepasselijk naar het Kasteel van Horst in Holsbeek.

Alle details en speeldata vindt u via alsdenacht.be

['Als de nacht' - Lennaert Maes & Andries Boone. Wesp, 2014]