Belpop - De familie Kluger

do 11/09/2014 - 13:51 De derde aflevering van Belpop is gewijd aan de familie Kluger. Vader Jacques en zonen Jean en Roland produceerden of schreven mee aan zowat alle grote wereldhits die ons land ooit voortbracht.

muziek kluger familie kluger jaques kluger jean kluger roland kluger will tura bobbejaan schoepen la esterella two man sound marva johan verminnen louis neefs the gibson brothers the cousins raymond Van het groenewoud belpop canvas

Het is een speciale 'Belpop'-geschiedenis, die van de familie Kluger, de grootste muziekdynastie van ons land. Dankzij vader Jacques en zonen Jean en Roland Kluger, konden artiesten als Bobbejaan Schoepen, La Esterella, Will Tura, Two Man Sound, Marva, Johan Verminnen, The Gibson Brothers, The Cousins en Raymond Van het Groenewoud een succesvolle carrière uitbouwen.

Jacques

Bobbejaan naar Eurosongfestival

In 1957 is Bobbejaan Schoepen de eerste Vlaamse vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival. Met zijn "Straatdeuntje" eindigt hij op de achtste plaats.

Het verhaal begint in de jaren ’30, wanneer Jacques Kluger zich op de kaart zet als de eerste volwaardige muziekproducent van ons land. Hij was ook uitgever, talentscout en platenbaas. Alle grote talenten van die jaren zaten onder zijn vleugels: Bobbejaan Schoepen, La Esterella, Jean Walter, Bob Benny, Louis Neefs.

Bobbejaan Schoepen is de eerste Vlaamse vedette die bij Jacques tekent. Kluger leverde Bobbejaan alle grote hits, zette hem aan om – uitzonderlijk in die naoorlogse periode - in het Nederlands te zingen en brak met hem door de landsgrenzen.

Jacques Kluger is ook de ontdekker van Will Tura, de zanger die zal uitgroeien tot de koning van het Vlaamse lied. Tura kreeg van Jacques Kluger de tijd om te groeien, want de eerste vijf jaren van z’n carrière verkocht hij géén platen. ‘Eenzaam zonder jou’ in 1962 zal alles veranderen.

Jacques Kluger, de vader van de Vlaamse showbiz sterft in 1963, op 51-jarige leeftijd. Jean en Roland Kluger staan klaar om hun vader op te volgen en bouwen elk apart een even indrukwekkende carrière uit.

Jean

Het verhaal van ‘Kili Watch’

‘Kili Watch’ van The Cousins is het eerste wapenfeit van Jean Kluger als producer. Het nummer wordt de eerste rock ‘n’ roll plaat in België die goud haalt. En dankzij de promotiemachine van Jean wordt het ook een wereldhit. In Argentinië worden The Cousins zelfs ontvangen als supersterren. Duizenden mensen staan hen bij de aankomst op de luchthaven in Buenos Aires op te wachten. (Belpop, de familie Kluger, een fragment)

Kili Watch’ van The Cousins is het eerste wapenfeit van Jean Kluger als producer. Het nummer wordt de eerste rock ‘n’ roll plaat in België die goud haalt. En dankzij de promotiemachine van Jean wordt het ook een wereldhit. In Argentinië worden The Cousins zelfs ontvangen als supersterren. Duizenden mensen staan hen bij de aankomst op de luchthaven in Buenos Aires op te wachten. (zie fragment hiernaast)

 

In 1965 trouwt Jean Kluger met Huguette Ferlaud, een van de bekendste muziekproducers van Frankrijk en verhuist hij naar Parijs. Kluger leert daar ook liedjesschrijver Daniël Vangarde kennen. Het begin van een bijzonder vruchtbare samenwerking. Ze schrijven nummers voor de grootste sterren van het moment zoals Dalida, Petula Clarck, Nana Mouskouri en Claude François.

De twee scoren ook een wereldhit met de ‘Casatschock’, lanceren de cultplaat ‘Yamasuki’ en formuleren in de jaren ’70 hun eigen antwoord op de disco-rage.

Kluger en Vangarde produceren en schrijven wereldhits voor The Gibson Brothers (o.a. ‘Cuba’ en ‘Que Sera mi Vida’), Black Blood (o.a. ‘A.I.E. A Mwana’), Ottawan (o.a. ‘D.I.S.C.O’ en ‘Hands up’) en La Compagnie Créole (o.a.’ C’est bon pour le Moral’).
Steeds kan Jean Kluger z’n vele talenten laten zien: die van talentscout, producer, componist en verdeler. Hij reist voortdurend tussen Brussel en Parijs, want hij is ook de sterke man achter de carrière van o.a. Will Tura, Marva, John Terra, Johan Verminnen en Raymond Van het Groenewoud.

Roland

Roland zal vooral bekend worden als de geboren zakenman, maar ook als de producer en uitgever van wereldhits als ‘Ca plane pour moi’ van Plastic Bertrand en ‘Charlie Brown’ en ‘Disco Samba’ van Two Man Sound.
Maar Roland is ook verantwoordelijk voor het succes van Vlaamse acts zoals Ann Christy, Jimmy Frey en Rita Deneve. Dankzij Roland wordt ‘Rozen voor Sandra’ een hit in 14 landen, waarvan 4 in Zuid Amerika. Dankzij Roland worden er 6 miljoen singles verkocht van ‘Early Bird’ van de organist André Brasseur, een van de grootste hits uit de Belgische popgeschiedenis.

 

Met getuigenissen van:
Jean Kluger (uitgever-producent-componist), Roland Kluger (uitgever-producent), José Schoepen (echtgenote Bobbejaan), André Brasseur (muzikant), Rita Deneve (zangeres), Lou Depryck (zanger Two Man Sound, producent), André Van den Meersschaut (zanger/gitarist The Cousins), Will Tura (zanger), Thembi (zangeres Black Blood), Sylvain Vanholme (zanger/muzikant Two Man Sound), Clémence Bringtown (zangeres La Compagnie Créole), José Sébéloué (zanger/muzikant La Compagnie Créole), Chris Gibson (zanger/muzikant The Gibson Brothers), Alex Gibson (zanger/muzikant The Gibson Brothers), Jan Delvaux (rockjournalist)

['Belpop - De familie Kluger' op maandag 15 september 2014 om 20u40 op Canvas en op dinsdag 16 september om 18u32]