Leuven herdenkt Groote Oorlog met nieuw oratorium

vod
vr 22/08/2014 - 10:32 Piet Swerts componeerde een werk voor solisten, koor en orkest om de oorlogsjaren in Leuven te herdenken. Het oratorium wordt zondag en maandag uitgevoerd op het Ladeuzeplein in Leuven.

the sack of louvain piet swerts groote oorlog leuven universiteitsbibliotheek ladeuzeplein

Piet Swerts over 'The Sack of Louvain'

22/08/201410:42

Piet Swerts over 'The Sack of Louvain'

22/08/201410:42

muziek - (Espresso, Klara, 22.08.2014)

Mozart en Piet Swerts in Leuven

Om de honderste verjaardag van de vernietiging van Leuven te gedenken is op het Ladeuzeplein het Requiem van Mozart opgevoerd, net als 'The sack of Louvain', een nieuwe compositie van Piet Swerts.

Vier jaar geleden al vroeg burgemeester Louis Tobback aan Fred Brouwers om een concert te organiseren bij de herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog die dit jaar plaatsvinden.

Op vraag van Fred Brouwers componeerde Piet Swerts een origineel, nieuw werk voor solisten, koor en orkest.
"De grootste uitdaging was om een libretto op te stellen", zegt Piet Swerts in de audioreportage van Klara (zie inzet). Daartoe ging hij op zoek naar authentieke, vaak onuitgegeven historische bronnen die bewaard worden in het archief van de Universiteitsbibliotheek. Op basis van onder meer regels poëzie, dagboekfragmenten, en verslagen uit toenmalige kranten stelde Piet Swerts een libretto op dat hij op muziek zette.

In het begin van het oratorium horen we een walsmotief, een zorgeloze evocatie van het Leuven van voor de oorlog, maar de muziek wordt dan abrupt verstoord door agressieve thema's om de komst van de Duitse agressor aan te geven.Geleidelijk aan laat Piet Swerts de muziek opklaren en uitlopen in een louterende finale. "By the end it is so beautiful. People go away lifted by the positive feelings at the end", besluit dirigent David Angus.

Het openluchtconcert begint met het 'Requiem' van W.A. Mozart, gevolgd door het oratorium 'The Sack of Louvain'. Na het concert volgt een lichtspel op de gevel van de Universiteitsbibliotheek.

['The sack of Loouvain' van Piet Swerts, door Symfonieorkest Vlaanderen, het Symfonisch Koor Octopus en solisten Ilse Eerens (sopraan), Vivica Genaux (alt), Thomas Blondelle (tenor) en Dietrich Henschel (bas) - 24 en 25 augustus om 21u, Ladeuzeplein (Leuven)]