"Mee mijne vlieger En zijne steert"

vod
do 03/07/2014 - 18:18 Video update: za 19/07/2014 - 17:39 De Gentse zanger en kunstenaar Walter De Buck werd op 13 juli 2014 tachtig. Speciaal voor zijn verjaardag werd op vrijdag 4 juli een zangstonde gehouden Bij Sint-Jacobs. Iedereen mocht ''t Vliegerke' komen meezingen. De Buck staat mee aan de basis van de Gentse Feesten.

muziek podium kunst walter de buck volksmuziek gent gentse feesten t vliegerke

Walter De Buck trapt Gentse Feesten op gang (2014)

Walter De Buck zingt 't Vliegerke

Walter De Buck over Gent (1998)

Kunstenaar en zanger Walter de Buck is te gast in het programma 'Leuven Centraal' om te praten over Gent, zijn stad. (Leuven Centraal, 14 april 1998)

Veel leute en plezier op de Gentsche Fieste (1974)

Walter De Buck opent de Gentse Feesten. (Journaal, 21 juli 1974)

Walter De Buck over zijn tentoonstelling (2009)

Walter De Buck eert Karel Waeri

Gelukkige verjaardag!

Walter De Buck, die eind jaren zestig de Gentse Feesten nieuw leven inblies, is vooral bekend van ''t Vliegerke'.  De Buck nam dit oud volksliedje van rond 1910 begin jaren zeventig op. Het werd een  visitekaartje voor de Gentse volkszanger en een soort Gents volkslied. Walter De Buck wordt nu tachtig. Op 4 juli werd dit gevierd met een grote zangstonde. 
 

Beeldhouwer

Walter de Buck wordt in Gent geboren op 13 juli 1934. Zijn ouders zijn Johanna Collumbien en Leonard De Buck. Zijn vader is een kunstschilder, die tekenkunst geeft aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Aan deze academie volgt Walter De Buck ook een opleiding, hij studeert in 1954 af met grootste onderscheiding.
Walter De Buck debuteert als beeldhouwer op de wereldtentoonstelling van 1958.

India

Walter De Buck bouwt een tempel

Hij krijgt verscheidene prijzen voor zijn beeldhouwkunst. Zo wint hij een beurs voor een studiereis van één jaar naar India. India en het Nabije Oosten fascineren hem. Zijn visie op kunst en maatschappij, zijn beeldende kunst en zijn muziek worden beïnvloed door deze cultuur. 

Vzw Trefpunt en de Gentse Feesten

In 1962 sticht hij met enkele vrienden vzw Trefpunt, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, en een organisatie om kunst te verspreiden. Deze vzw organiseert nog altijd de Gentse Feesten Bij Sint-Jacobs.

In de jaren zeventig wil De Buck de Gentse Feesten nieuw leven inblazen. Hij wil dichters en andere kunstenaars aanzetten om met hun kunst naar buiten te komen. De Gentse Feesten gaan vooral door rond Sint-Jacobs. Het kleine feestje van toen wordt het grote festival zoals we het vandaag kennen.

In 1984 trekt hij zich terug uit vzw Trefpunt om opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen te besteden. Hij stelt regelmatig tentoon en laat jongeren in zijn atelier werken.

De kunstenaar maakt in 1989 een beeldhouwwerk ter ere van Karel Waeri, de Gentse volkszanger, de "vertolker van de miserie", zoals De Buck zijn voorganger noemt. Walter De Buck ontwerpt ook het beeldje dat jaarlijks uitgereikt wordt bij de 'Prijs voor de Democratie'.
 

"met hoofd in de wolken maar voeten op de grond"

"Gruute zangstonde" voor jarige Walter De Buck

Op 4 juli werd speciaal voor zijn verjaardag een zangstonde gehouden Bij Sint-Jacobs
Een kinderorkest bracht onder meer ''t vliegerke' en een bomvol Bij Sint-Jacobs zong luidkeels Gentse liederen. Tijdens een feestrede bedankte Mong Rosseel (De Vieze Gasten) Walter De Buck, omdat die hem in 1972 vroeg om te komen spelen, zijn 'Vieze Gasten' bestaan nog altijd. De Buck "met hoofd in de wolken maar voeten op de grond" werd geëerd als "overtuigd anarchist" en "vrij socialist".

Politiewoordvoerder Manuel González kwam zich tegenover De Buck "verontschuldigen" voor de "overlast" die zijn diensten indertijd bezorgden. Gonzalez diepte een brief van 25 juli 1972 uit het politie-archief, waarin een hoofdcommissaris tegenover de burgemeester klaagde over de feesten van Trefpunt. "Gezegde feestelijkheden brengen een concentratie van hippies mee (...). Met al de gevolgen van dien: ongebondenheid, negeren van de bestaande orde, agressiviteit en gemis aan hygiëne."

Om het geheel ludiek af te sluiten, liet de gekke bende van vzw Cirq een bokje lopen over de ruggen van Mong Rosseel, Manuel Gonalez, Guido De Leeuw en Guus Van Der Kreeft. Zij moesten gebogen staan tussen trapjes om een brug te vormen voor het dier. Na een zangstonde volgden nog tot middernacht optredens van Koen Crucke, Tini (Turkse volksmuziek), Reena Riot en The Metal Boys with their Metal Toys.

Walter de Buck is ernstig ziek. In een interview met 'Het Nieuwsblad' en 'De Standaard' vertelde De Buck dat hij kanker heeft. Hij lijdt ook aan alzheimer. "De dood is een deel van het leven", merkte hij op. De Buck zong zelf zachtjes mee tijdens de zangstonde. Hij voelde zich "zalig", zei hij stil.

Hij wil graag nog de 171ste Gentse Feesten openen op vrijdag 18 juli.
 


 

Walter De Buck zal op vrijdag 18 juli om 20 uur voor de 45ste keer de Gentse Feesten inluiden op "zijn" Sint-Jacobs. De Buck brengt voor de gelegenheid een uitgebreide bezetting goede vrienden mee: Alex Rambaut (accordeon, zang), Maarten Bruggeman (contrabas, zang), Jan Vercruysse (dwarsfluit), Guido Schiffer (viool), Patrick Riguelle (gitaar, zang) en Leonard De Buck (percussie).

Walter De Buck - 't vliegerke

Ik ben nie al te zot van 't spel
Maar 'k vange gere musschen
Marblen en toppen kan ik wel
Maar daarin ben ik nie fel
'k Zie tegenwoordig overal
En ook al in mijn straatje
Jongens schuppen op nen bal
Maar 'k spele 't liefst van al

Mee mijne vlieger
En zijne steert
Hij goot omhoge
't Es 't ziene weert
'k Geve maar klauwe
Op mijn gemak
'k Heb nog drei bollekens
In mijne zak

Mietje van de koolmarchant
Een meiske uit mijn straatje
Keurde mijne cervolant
En z' had er 't handje van
Want zo rap alsof de wind
Was z' aan 't spele mee mijn klauwe
En ze riep 't es 't spele weert
Want hij hee ne goeie steert

Ja, mijne vlieger
En zijne steert
Hij goot omhoge
't Es 't ziene weert
'k Geve maar klauwe
Op mijn gemak
'k Heb nog twee bollekens
In mijne zak

't Seef liet zijne vlieger op
Van 't soepe, 't soepe, 't soepe
Maar hij stuikt op zijne kop
En muile dat hij trok
Zijn spankoorde was veel te kort
En met zijn 't sietse klauwe
En daarbij was zijne steert
Geen chique toebak weert

Maar mijne vlieger
Me zijne steert
Hij goot omhoge
't Es 't ziene weert
'k Geve maar klauwe
Op mijn gemak
'k Heb nog een bolleke
In mijne zak

Laatst op het Sint-Denijsplein
Mijne vlieger was aan 't zweve
d' Er kwam een wijf, een groot venijn
En ze zei 'dat mag niet zijn'
Hij hangt te veel in mijne weg
Ze begost er an te sleure
En op een twee drei pardaf
De koorde schoot er af

Hij was goon vliegen
Al mee de wind
'k Stonde te schrieme
'k Was maar een kind
Mijne bol klauwe
Die ging ne gang
Dat zal 'k omtauwe
Mijn leven lank