Twintig jaar Laïs

vod
wo 28/05/2014 - 19:44 Update: za 10/01/2015 - 17:50 Het meidentrio Laïs bestaat twintig jaar en dat vieren Jorunn, Nathalie en Annelies in 2015 met een ‘best of’-tournee. Maar eerst speelden ze hun succesvolle debuutplaat nog eens integraal en onversneden tijdens een ‘Rewind’-concert in de AB. En daarvoor moest gerepeteerd worden. Cobra.be was erbij.

laïs 20 jaar laïs laïs plays laïs debuutplaat debuut cd jorunn bauweraerts nathalie delcroix annelies brosens rewind concert dranouter ancienne belgique

Laïs met "Chimicum rain"

Vlaanderen leert Laïs kennen tijdens het festival van Dranouter in 1996. In geen tijd staat de tent vol om naar het engelengeluid van Jorunn Bauweraerts, Nathalie Delcroix en Annelies Brosens te luisteren. Ook Emmylou Harris, die toen een van de hoofdacts was, is meteen verkocht.

Drie jaar later staat het trio opnieuw op het podium van Dranouter, maar dan als hoofdact . Ondertussen is ook hun (titelloze) debuutalbum ingeslagen als een bom. Daarop brengen ze a capella nummers en liedjes waarop ze begeleid worden door Kadril. Drie frisse, jonge meisjes die traditionele teksten zingen in een unieke samenzang: het wordt hun handelsmerk.

Internationaal succes

Nummers als ‘De Wijn’, ‘Isabelle’ en ‘’t Smidje’ zijn een onverwacht succes. De meisjes hoopten enkele honderden cd’s te verkopen, het worden er meer dan 75.000. Folk is plots hip. Ook het buitenland kan Laïs smaken. Ze gaan op tournee in Frankrijk, Spanje, China, Zuid-Afrika en Amerika en spelen in het voorprogramma van onder andere I Muvrini en Sting.

Niet alleen folkies

Laïs over 20 jaar Laïs

Het meidentrio Laïs bestaat twintig jaar en dat vieren Jorunn, Nathalie en Annelies in 2015 met een ‘best of’-tournee. Maar eerst speelden ze hun succesvolle debuutplaat nog eens integraal en onversneden tijdens een ‘Rewind’-concert in de AB. En daarvoor moest gerepeteerd worden. Cobra.be was erbij.

Na het eerste album volgen er nog zes. Hun tweede cd, 'Dorothea', is een logisch vervolg op de eerste, maar op de latere platen probeert Laïs grenzen te verleggen. De meisjes gaan op zoek naar muzikale uitdagingen, maar hun publiek volgt hen niet altijd.

Twintig jaar na het begin zijn de meisjes vrouwen geworden en zijn hun stemmen gerijpt. En ook al zingen ze nu een toontje lager, Laïs is nog altijd Laïs: een drieklank die perfect op mekaar is afgestemd. Dat bewijst hun succesvolle kerktour 'Midwinter Tales', waarin ze bekende Laïsnummers afwisselen met nieuw materiaal.

Rewind

Voor hun bijdrage aan de Belgische muziek krijgen de dames op 29 mei 2014 ook een eigen tegel in de Steenstraat, naast de AB, waar ze die avond ook hun debuutplaat nog eens integraal live brengen tijdens een Rewind-concert. Mét een (bijna) volledig nieuwe bezetting en één oude bekende: Hans Quaghebeur van Kadril. Voorts spelen ook Bjorn Eriksson (akoestische gitaar, elektrische gitaar), Tomas de Smet (basgitaar), Seraphine Stragier (cello, harp, viool), Stoffel Verlackt (drums) en Hans Quaghebeur (accordeon, draailier) in de band.

Op 3 augustus 2014 mag Laïs het festival van Dranouter afsluiten, daar waar alles begon. En van 10 januari tot eind maart 2015 toert Laïs langs de Vlaamse cultuurcentra voor een tournee met een mix van oud en nieuw werk.

['Laïs 20' - tournee van 10 januari tot en met 28 maart 2015. Hier vindt u de volledige speellijst]

Meer Laïs op Cobra.be