Grimmig sprookjesbos

Denk aan Nick Cave en Einstürzende Neubauten, doe daar wat Laurie Anderson of My Brightest Diamond bij en je komt aardig in de buurt van het muzikale universum op 'Republik der Wölfe'. Dat is dan ook de soundtrack bij een muziektheaterproductie gemaakt door schoon volk als Alexander Hacke, Mick Harvey, Danielle De Picciotto en Paul Wallfisch.

Hacke is vooral bekend als lid van Einstürzende Neubauten. Samen met zijn partner De Picciotto speelt hij ook in Crime + The City Solution. Gitarist Mick Harvey speelde lange tijd bij Nick Cave en heeft ook eigen projecten als Dirty Three. En Paul Wallfisch was stichtend lid van de groep Botanica en is nu muzikaal directeur bij het stadstheater van Dortmund in Duitsland, niet toevallig de plaats waar het multimedia-stuk 'Republik der Wölfe' in première ging op 15 februari 2014.

'Republik der Wölfe' is een theaterproductie van Claudia Bauer, gebaseerd op 'Transformations' van de Amerikaanse schrijfster en Pulitzerprijs-winnares Anne Sexton. In dat boek uit 1971 herwerkt ze de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Bij The Ministry of Wolves klinken die vertrouwde sprookjes en moralistische vertellingen op hun grimmigst. Vergeet de lieflijke interpretaties van Disney, opzij de hilarische interpretaties van Het Geluidshuis. Hier passeren Repelsteeltje, Sneeuwwitje, Rapunzel, Hans en Grietje, Doornroosje en al hun lotgenoten langs de donkerste en meest angstaanjagende paden van het sprookjesbos.

Zoals dat gaat in sprookjes: er kan van alles gebeuren, zomaar. Ook in muziek: een lieflijk tingeltangel moet plots plaats ruimen voor dreigende drums en gierende gitaren. Of de zachte vertelstem van Danielle De Picciotto moet wijken voor het rauwe gegrommel van Alexander Hacke die voor zijn rol als Repelsteeltje (in 'Rumpelstiltskin') zo uit de Efteling lijkt weggelopen. En zo voort.

In de oorspronkelijke Efteling was er nog geen sprake van pretpark en aanverwante attracties. Het was puur een sprookjespark met dansende schoentjes, een slapende reus, een boze trollenkoning en muziek uit de paddenstoelen. Een park met een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen.

Hetzelfde gevoel krijg je als luisteraar bij 'Republik der Wölfe'. Dat muzikaal sprookjesbos voor volwassenen betovert en bedwelmt: "Kom, luister naar mij, luister nog maar eens goed." En gedwee en tevree druk je opnieuw op de play-knop voor een volgend lang en gelukkig leven in het gezelschap van The Ministry of Wolves.

Jeroen Revalk
Jeroen Revalk is redacteur en videojournalist bij Cobra.be. Voormalige programmamaker bij Radio 1 en Klara. Heeft geschreven voor Plastiks, Jazz'Halo en Jazzmozaïek. Luistert vooral naar jazz, world en andere grensgevallen.

['Republik der Wölfe' - The Ministry of Wolves. Mute, 2014]

► beluister dit album via Spotify

Op zaterdag 29 maart 2014 speelt The Ministry of Wolves in de grote zaal van DE Studio in Antwerpen. Warm aanbevolen!