De 1000 stemmen van Penderecki

vod
do 20/03/2014 - 10:17 De Poolse componist Krzysztof Penderecki schrijft in opdracht van het Festival van Vlaanderen een werk voor 1000 stemmen: een statement dat past binnen de herdenking van de Grote Oorlog.

1000 voices for peace krzysztof penderecki componist polen klassiek koor festival van vlaanderen basiliek koekelberg

"Ik voel me thuis in kerken en andere ruimtes met een bijzondere akoestiek", vertelt Krzysztof Penderecki (81). De Poolse componist was in Brussel om de basiliek van Koekelberg te bekijken en vooral te beluisteren. De nagalm van ruim zeven seconden is voor hem een uitdaging bij het componeren van het oratorium '1000 Voices for Peace'.

Penderecki heeft al vaker voor grote ensembles geschreven, "maar het is de eerste keer dat ik voor een koor van 1000 stemmen schrijf. Daar verheug ik me op. Het biedt me als componist veel mogelijkheden."

Muzikale verbroedering in naam van de vrede

Het evenement '1000 Voices for Peace' verzamelt duizend zangers uit de hele wereld in de Basiliek van Koekelberg, op 9 november 2014. Koren uit twintig landen, waaronder Zuid-Afrika, Rusland en de Verenigde Staten, zullen dan samen zingen voor vrede onder leiding van de Estse dirigent Andres Mustonen en begeleid door Brussels Philharmonic.

Penderecki heeft al ideeën in verband met zijn compositie. Zo kiest hij voor de liturgische tekst 'Dies Iriae' als kapstok. Die tekst heeft hij al in vorig werk gebruikt, en ook Mozart en Verdi zagen de mogelijkheden van die krachtige en spirituele tekst. Naast het 'Dies Iriae' zal Penderecki werken met andere teksten uit de tijd van de eerste wereldoorlog, maar die keuze heeft hij nog niet gemaakt.

Zo'n groots project vergt natuurlijk enige voorbereiding. Bij zijn prospectie-bezoek aan de basiliek van Koekelberg moest Penderecki vaststellen hoe de koren opgesteld moesten worden, hoe de basiliek klinkt, hoe lang een klank blijft hangen. Tijdens zijn bezoek veranderde het hele opzet. Het orkest verhuisde van plaats en de koren kregen nieuwe plaatsen aangewezen.

De première van '1000 Voices for Peace' is op 9 november in het kader van het Festival van Vlaanderen. Van 3 tot 8 november zullen bovendien twintig Vlaamse, Waalse en Brusselse topkoren verbroederen met vijftien koren uit landen die bij de oorlog betrokken waren. Ze geven vijftien lokale concerten met het beste uit het repertoire van de Belgische koren en de mooiste zangtradities van over de hele wereld.

['1000 Voices for Peace' - Krzysztof Penderecki, Brussels Philharmonic, Andres Mustonen. Basiliek van Koekelberg, 9 november 2014 - in het kader van Festival van Vlaanderen]