Het voorbeeld van Tom Waits

vod
vr 06/12/2013 - 16:15 Met negen op het podium brengen ze een hommage aan hun muzikale held Tom Waits. Niet door hem te imiteren, maar door zijn voorbeeld te volgen en een eigenwijze versie van zijn songs te spelen.

tom waits guy swinnen tom pintens jan de campenaere tomas de smet pop rock muziek radio 1-sessie studio toots

Veertig jaar geleden debuteerde Tom Waits met de elpee 'Closing Time'. Dat is de plaat met klassiekers als 'Ol' 55' en 'Martha'. In 2011 verscheen de voorlopig laatste plaat van Tom Waits: 'Bad as me' met onder meer 'Hell Broke Luce'.

In de tijd tussen die twee platen is Tom Waits uitgegroeid tot een van de grote helden van de muziek. Met een rijk repertoire dat onmogelijk onder een andere noemer valt te vatten dan 'typisch Tom Waits'.

Dat repertoire is bovendien zo uniek dat het al gauw beschouwd wordt als niet te coveren. Toch toert een groep Vlaamse muzikanten nu door het land met  het programma 'Living Hero: Tom Waits'. En ze coveren op geheel eigen wijze het beste van Waits: van 'Ol'55' tot 'Hell Broke Luce'.

Ze staan met negen op het podium en ze brengen een hommage aan hun grote held. Guy Swinnen, Tom Pintens, Jan De Campenaere (Venus In Flames) en Tom Theuns (Ambrozijn) neme de zangpartijen voor hun rekening. Daarnaast zijn er nog vijf muzikanten die we kennen van onder meer Think of One en Admiral Freebee: Roel Poriau, Tomas De Smet, Andries Boone, Koen Garriau en Tim Coenen.

Het voorbeeld van Tom Waits

Ze staan met z'n negen op het podium en ze spelen songs van Tom Waits. Met zangers als Guy Swinnen, Tom Pintens en Jan De Campenaere brengen ze een hommage aan een grote muziekheld. Niet door hem te imiteren, maar door zijn voorbeeld te volgen en een eigenwijze versie van zijn songs te spelen. Cobra.be ging kijken naar een Radio 1-sessie in Studio Toots.

Een kleine delegatie was te gast in Studio Toots voor een Radio 1-sessie. Guy Swinnen, Tom Pintens, Jan De Campenaere en Tomas De Smet speelden drie nummers in een sobere versie bij wijze van kennismaking: 'Ol 55', 'Hang down your head' en 'Who are you'. De hele sessie is te horen op Radio 1 in Exit, vrijdag 6 december tussen 20 en 23 uur.

Cobra.be ging een kijkje nemen tijdens de sessie en sprak met Guy Swinnen en Tom Pintens over dit project.

['Living Hero: Tom Waits' - op tournee tot 15 februari 2014. Speeldata en meer info via livingroots.be]

► beluister de hele sessie via radio1.be