Van 'routes' tot 'roots' met Jaune Toujours

© Alex Van Hee
di 19/11/2013 - 15:24 Met 'Routes' heeft Jaune Toujours eindelijk weer een nieuwe cd. Om de titel kracht bij te zetten en de cd voor te stellen, is de Brusselse bende de komende weken onderweg voor een rondje België.

jaune toujours routes piet maris muziek

Het was al even geleden dat accordenist en zanger Piet Maris en zijn vrienden van Jaune Toujours nieuw studiowerk uitbrachten, maar nu is er een nieuw full album: 'Routes'.

Jaune Toujours heeft bewust de tijd genomen voor de opnames van 'Routes'. Gedreven en gefocust werd er gezocht en gesleuteld, tot ze verliefd werden op elk detail. De groep verlegt ook nu weer muzikale grenzen: van lui en groovy over ingespannen nerveus tot besmettelijk vrolijk en uitbundig etnisch. Muziek met een luide boodschap, waar je alleen maar goedgezind van kan worden.

De titel 'Routes' verwijst naar het leven on the road van Jaune Toujours, in de eerste plaats toch een band die je live aan het werk moet zien en horen om helemaal mee te zijn met de ambiance. De cd is bovendien verpakt in een boekje met daarin knappe foto's van de (concert)reizen die Jaune Toujours ondernam, in Europa maar ook in Canada en Bénin. Een soort roadboek van de avonturen van de voorbije jaren.

Afrobelbeat: Jaune Toujours & Gangbé Brass Band

De Brusselse bende van Jaune Toujours werkt samen met de Westafrikaanse Gangbé Brass Band uit Benin. Afrobelbeat is een soort superfanfare met jazz, afrobeat, hoempa en vooral veel goesting in de rugzak.

Een opmerkelijk avontuur was ongetwijfeld de samenwerking met de Gangbé Brass Band uit Bénin in het project Afrobelbeat: een soort muzikale Noord-Zuid-ontmoeting van twee eigenwijze fanfares. De twee bands hadden daarvoor al samengewerkt maar pas in 2011 werkten ze dit gezamenlijke project uit. Eerst hier in België en daarna trok Jaune Toujours op uitnodiging van de Gangbé Brass Band ook naar Bénin.
Op 'Routes' is ook een nummer van Afrobelbeat met de Gangbé-vrienden te horen. En de trombonist van de Gangbé Brass Band speelt mee op het openingsnummer van de cd.

Si j'étais toi - JAUNE TOUJOURS

De trip naar Bénin leverde Jaune Toujours in ieder geval enkele foto's voor het cd-boekje op en ook de beelden van de videoclip 'Si j'étais toi' werden daar gedraaid. Toch werkt Jaune Toujours in dat nummer met een gastmuzikant uit Eritrea die de groep heeft leren kennen tijdens het eerdere project Radio Transit.

Andere gasten op 'Routes' zijn de zusjes van Mec Yek, met wie Piet Maris en de zijnen ook al eerder hebben samengewerkt. En dan is er nog de Leuvense percussiegroep LKMTIV.

Daarmee wordt ook duidelijk dat je de nieuwe cd-titel 'Routes' ook kan lezen als 'roots'. Muziek met wortels: in onze stedelijke cultuur, maar ook in andere culturen, van de Balkan tot de Afrikaanse brousse. Of zoals Jaune Toujours zichzelf omschrijft in het cd-boekje: "artist collective in roots, rock, world & beyond". Hun Antwerpse zielsverwanten van Think of One hadden daar een mooie naam voor: "soepmuziek".

Hoe heet en smakelijk Jaune Toujours hun soepmuziek kan opdienen, is de komende weken te zien tijdens een korte tournee door het land.

['Routes' - Jaune Toujours. Choux de Bruxelles, 2013]

beluister dit album via Spotify