Verdwalen met Pacman

© Celine Felga
do 07/11/2013 - 13:09 Update: ma 05/05/2014 - 13:24 Pianist Guy Van Nueten noemt zijn nieuwe cd naar een computerspel, begint met een stukje Bach en stuurt de luisteraar dan in een doolhof van melodieën, een filmisch universum waar het aangenaam verdwalen is.

guy van nueten pacman klassiek minimalisme filmmuziek soundtrack

"Een heuse Steinway To Heaven", zei onze muziekrecensent Dirk Steenhaut over 'Merg', de eerste soloplaat van pianist Guy Van Nueten verschenen in 2009. Het is een verzameling muziek die verwijst naar Bach, barok en andere klassieke muziek, en tegelijk heel hedendaags klinkt met echo's van 20ste eeuws minimalisme.

'Merg' is het eerste deel van een trilogie waarvan nu het middenstuk is verschenen onder de titel 'Pacman'. Daarmee verwijst Van Nueten naar het oude computerspelletje uit de jaren tachtig waarbij een "happertje" zich een weg baant door een labyrint. In een interview met Gazet Van Antwerpen zegt hij dat de titel een metafoor is voor het leven dat elke dag opnieuw begint: "Ik speel al 43 jaar piano. Als ik dat een tijd niet doe, moet ik dat weer opbouwen; net zoals Pacman in een labyrint rondloopt, sterft en weer start."

Recording 'Pacman'

Muzikaal ligt 'Pacman' in het verlengde van 'Merg'. Met naast enkele stukken van zijn held Johann Sebastian Bach, vooral eigen werk. Sierlijke en melancholische melodieën geïnspireerd op muziek die Guy Van Nueten de voorbije jaren schreef voor films en theater- en dansvoorstellingen.

Het klinkt als klassiek maar het is muziek van nu. Maar wel tijdloos en wars van alle trends: een lesje onthaasting voor generatie Pop. Zwalpend tussen drama en romantiek, tussen vastberadenheid en vertwijfeling. Een filmisch universum waar het aangenaam verdwalen is in een doolhof van melodieën.

Guy Van Nueten is een klassiek geschoolde pianist die lang geleden nog te horen was bij popgroepen als The Pink Flowers en The Sands. Hij treedt niet snel in het voetlicht en werkt vaak als studiomuzikant. In 2003 maakt hij samen met Tom Barman (dEUS) een enthousiast onthaalde liveplaat met daarop intieme bewerkingen van dEUS, Nick Drake, David Bowie en Serge Gainsbourgh. In 2009 verschijnt zijn eerste soloplaat 'Merg'.

Daarnaast is Guy van Nueten actief als componist voor soundtracks van films en theater- en dansproducties. Zo schrijft hij de muziek van 'Bâche' van choreograaf Koen Augustijnen (Les Ballets C de la B), en in 2012 verzorgt hij de muziek van 'Pulsar', de film van Alex Stockman met o.a. Matthias Schoenaerts.

Muzikanten als Tom Barman en Mauro Pawlowski zijn fan van zijn werk en de schrijvers Ramsey Nasr en Jeroen Olyslaeghers uiten zich in lyrische bewoordingen om de muziek van Guy Van Nueten aan te prijzen.

Maar geloof in de eerste plaats uw eigen oren en ga Guy Van Nueten live aan het werk zien.

['Pacman' - Guy Van Nueten. Bolli Records, 2013]

► beluister dit album via Spotify

Concerten

  • 09/05/14 - Silence is sexy, AB, Brussel - double bill met Lori Goldston
  • 11/10/14 - Handelsbeurs, Gent
  • 30/10/14 - Cartoon's, Antwerpen
  • 12/11/14 - Stadsschouwburg, Kortrijk
  • 09/02/15 - CC Houthalen