Morrissey memoires

Beluister Iwein Segers over Morrissey, de zanger en het boek muziek
wo 23/10/2013 - 15:42 Volgens The Independent verkoopt de autobiografie van Morrissey in Engeland beter dan de nieuwe episode van 'Bridget Jones'. Niet voor niets vermeldt de achterflap de iconische status van de zanger.

morrissey the smiths autobiografie autobiography boek non-fictie muziek

Popicoon

In de eerste week nadat de autobiografie van Morrissey in de winkel verscheen, verkocht dat boek in Engeland volgens The Independent bijna 35.000 exemplaren. Dat is bijna 3.000 exemplaren meer dan 'Mad about the boy', het derde boek in de Bridget Jones-saga van Helen Fields dat ook een week in de winkel ligt.

Het bevestigt nog maar eens hoe populair Morrissey was en nog steeds is. Niet voor niets zet de uitgeverij op de achterflap van het boek: Most pop stars have to be dead before they reach the iconic status that Morrissey has reached in his lifetime.’

Morrissey werd op 22 mei 1959 in Manchester geboren als Steven Patrick Morrissey. In de jaren tachtig was hij de mede-oprichter en zanger van The Smiths. De groep maakte donkere treurwilgenpop en wordt gezien als een ontbrekende schakel tussen The Beatles en Oasis.

Humaseksueel

Toen de groep in 1987 werd opgedoekt doordat de andere spilfiguur, Johnny Marr, het voor bekeken hield, ging Morrissey solo verder. Het heeft hem geen windeieren gelegd. In Engeland scoorde hij elk decennium sindsdien wel een nummer 1-hit met zijn albums. En bovendien werden zijn songs gecoverd door artiesten als David Bowie, Nancy Sinatra, Marianne Faithfull, Chrissie Hynde, Thelma Houston, My Chemical Romance en Christy Moore.

In 'Autobiography' vertelt Morrissey uitgebreid over zijn jeugd en uiteraard ook over zijn muzikale successen en de jaren met The Smiths. Over zijn seksuele geaardheid - waarover door fans en pers druk wordt gespeculeerd - blijft hij dan weer op de vlakte. Hij heeft het wel over enkele relaties die hij heeft gehad, zonder daar verder in detail over uit te weiden. Eerder deze week liet Morrissey overigens weten dat hij niet homoseksueel is maar "humaseksueel': hij voelt zich aangetrokken door "human beings".

Opmerkelijk is bovendien dat het boek is verschenen in de reeks Penguin Classics, een reeks die normaal gezien is voorbehouden voor literaire klassiekers.

['Autobiography' - Morrissey. Penguin Classics, 2013]