Artur Tuznik Trio wint Jazz Hoeilaart 2013

vr 27/09/2013 - 14:26 Video update: zo 29/09/2013 - 11:45 Op het internationale jazzconcours in Hoeilaart dongen zes finalisten naar de titel. De laatste festivaldag leverde een winnaar op: het Artur Tuznik Trio uit Polen.

jazz hoeilaart internationaal jazzconcours wedstrijd jazz muziek jong talent

Laureaat 2013

De winnaars van de 35e editie van Jazz Hoeilaart zijn gekend. In een hoogstaande editie kaapte uiteindelijk het Poolse Artur Tuznik Trio de hoofdprijs weg. De tweede prijs was voor het Quentin Angus Quintet uit de VS en het Belgische Nordmann nam de derde prijs mee naar huis.

De jury, voorgezeten door pianiste Amina Figarova, motiveerde de keuze voor het Artur Tuznik Trio als volgt: “dit trio verenigt het traditionele met vernieuwende inzichten en is niet bevreesd om buiten de paden te treden. Ze musiceren op hoog niveau en bouwden in hun optreden een spanning op waarmee ze het publiek intens in de ban hielden.

De winnaar ontvangt 2000 euro, uitgereikt door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast krijgt het trio een contract voor een concert op het Getxo Jazz Festival 2014 en een Belgische concertenreeks in september 2014.

Op 26, 27 en 28 september werden de zes finalisten van het 35ste internationale jazzconcours van Jazz Hoeilaart beoordeeld door een jury van jazzmuzikanten en jazzkenners.

Groepen en muzikanten uit de hele wereld mochten zich kandidaat stellen voor de wedstrijd. De jury van de preselectie koos hieruit zes finalisten. De geselecteerde muzikanten voor de editie van 2013 waren allen jonger dan 30 en kwamen o.a. uit Polen en de VS. Er waren ook twee Belgische groepen – Nordmann en Alex Koo Quintet – die een gooi deden naar de overwinning.

Lees en bekijk hieronder de sfeerverslagen van de drie festivaldagen.

Dag 1: Pernal-Szkil Quintet en Nordmann

Jazz Hoeilaart 2013 - verslag dag 1

Op het internationale jazzconcours in Hoeilaart dingen zes finalisten naar de titel. Bekijk hier een sfeerverslag van de deelnemers op dag 1: Pernal-Szkil Quintet en Nordmann.

Het startschot van de 35ste editie werd gegeven door het Poolse Kwintet Bartosz Pernal/Michal Szkil. Deze vijf getalenteerde muzikanten van het conservatorium van Katowice uit Polen staan bekend om hun expressieve en warme sound en dat werd gisteren ook uitgebreid geëtaleerd. De band speelde gedurende 45 minuten eigen composities en uiteraard het opgelegde werk Rays of Enchantment” van componist Dirk Schreurs. Vooral de unieke combinatie van trombone en trompet sprong gisterenavond in het oog.

Na het Poolse kwintet was Nordmann aan de beurt. Als winnaar van de jazzwedstrijd Storm! (Oostende) kreeg Nordmann een wildcard om deel te nemen aan Jazz Hoeilaart. Het internationaal kwartet was gisterenavond duidelijk in topvorm en zorgde voor een verrassende en muzikale belevenis met hun mix van jazz en rock. De power van de groep straalde ook af op het publiek dat bijzonder enthousiast reageerde.

Als afsluiter maakte de VRT Bigband met Fred Brouwers zijn opwachting in GC De Bosuil. Voor het optreden werd Fred zelf nog in de bloemetjes gezet door Filip Verneert van de vzw Muziekmozaïek - de organisatie achter Jazz Hoeilaart - voor 15 jaar trouwe dienst bij het jazzfestival. De VRT bigband bestaat uit een 20-tal muzikanten die allen bij de VRT werken. Een cameraman op de drums, een technieker achter de piano, … . Onder leiding van dirigent Tim Acke slingerde de bigband het publiek terug naar jaren ’30, ’40 en ’50 met nummers van Frank Sinatra, Cole Porter, Louis Armstrong, Charlie Parker, Nat King Cole, Duke Ellington, … . Een fantastische afsluiter van een geslaagde eerste dag van deze jubileumeditie van Jazz Hoeilaart.

Dag 2: Quentin Angus Quintet en Alex Koo Quintet

Jazz Hoeilaart 2013 - verslag dag 2

Op het internationale jazzconcours in Hoeilaart dingen zes finalisten naar de titel. Bekijk hier een sfeerverslag van de deelnemers op dag 2: Quentin Angus Quintet en Alex Koo Quintet.

De Australische gitarist Quentin Angus haalde met zijn VS-kwintet ook in 2011 de finaleselectie en eindigde toen op de tweede plaats. Op de bassist na, Bambam Rodriguez was dit dezelfde groep als in 2011: saxofonist Chad Lefkowitz-Brown, pianist Matthew Sheens en drummer Kenneth Salters. Gitarist Angus heeft in New York o.a. van John Abercrombie les gehad en pent boeiende composities. Dat bewees hij al met een eerste album 'Retrieval Structure' (2012). Hij liet enkele nieuwe nummers horen, o.a. 'Den Haag' (geschreven toen Angus daar vast kwam te zitten omdat zijn paspoort gestolen was). Dat Quentin Angus al een zekere reputatie heeft opgebouwd, is duidelijk. Een sterke opener van de avond.

Dan was het de beurt aan de Belgische pianist Alex Koo (Waregem °11-2-1990), die jazzpiano studeerde in Kortrijk en later in Den Haag en Amsterdam. Hij kreeg nog les van de onlangs betreurde Kris Goessens. Hij heeft in de frontlijn de Nederlandse saxofonisten Floriaan Wempe en Caspar van Wijk. Koo tekent voor de composities en liet in enkele solomomenten een sterke indruk na. Hij weet een verhaal te vertellen en daar zit ook al wel eens een vleugje humor bij. Zo haalde hij voor het slotnummer inspiratie bij Lord Of The Rings (You Shall Not Pass). Dit is een groep die heel wat potentieel inhoudt.

De topact van dag 2 was voorbehouden aan pianist Kris Defoort. Hij begeleidde een project van de groep Les Chroniques de l’Inutile die uit het Brusselse conservatorium komt. Spilfiguur is de gitarist Benjamin Sauzereau die tekent voor de composities en arrangementen. Speciaal voor dit project ging de groep aan het werk om nieuwe thema’s uit te werken. Het werd een geslaagde, hoogst boeiende muzikale ‘reis’ (zoals Defoort het zelf verwoordde) van contrasterende, improviserende en altijd toch wel afgelijnde stromen muziek, die heel toegankelijk bleef. Een pluim voor de arrangementen, want hier werd gemusiceerd op het hoogste niveau met prachtige interacties van klassemuzikanten zoals Jens Bouttery (drums), Gregor Siedl (tenorsax), Erik Bogaerts (altsax, klarinet), Pierre Bernard (fluit), Eric Bribosia (fender rhodes) en uiteraard Benjamin Sauzereau (gitaar). Kris Defoort kwam de groep versterken in de laatste twee nummers met zijn karakteristieke eclectische stijl. Een prachtig, onuitgegeven concert dat bleef nazinderen.

Dag 3: Artur Tuznik Trio en Soso Lakatos Kwartet

Jazz Hoeilaart 2013 - verslag dag 3

Op het internationale jazzconcours in Hoeilaart dingen zes finalisten naar de titel. Bekijk hier een sfeerverslag van de deelnemers op dag 2: Artur Tuznik Trio en Soso Lakatos Kwartet.

Het Artur Tuznik Trio opende deze laatste wedstrijddag met verrassend intense interacties. De pianist/componist Tuznik (student in Odense/Denemarken) dreef zijn bassist Max Mucha en de opmerkelijk expressieve drummer Ivar Arutyunyans op met swingend vuurwerk. Ze besloten hun indrukwekkende set met de prachtige standard 'Nothing Personal' (Don Grolnick) en bezegelden daar onder meer ook hun overwinning mee.

De laatste finalist, het Soso Lakatos Quartet, vormde zich aan het conservatorium van Amsterdam. Altsaxofonist Soso Sandor Lakatos werd geruggensteund door pianiste Liya Grigoryan (de enige vrouwelijke muzikante in de wedstrijd), bassist Ties Laarakker en drummer Stefan Fransen. Ze brachten een repertoire dat aanleunt bij standards en moderne hardbop. Ze haalden meteen uit met 'Giant Steps' (Coltrane) en schakelden dan over op eigen werk.

Toen was het tijd voor de topper van deze finaleavond: Too Noisy Fish die hun nieuwe cd 'Fight Eat Sleep' voorstelden. Too Noisy Fish bestaat naast pianist/componist Peter Vandenberghe uit bassist Kristof Roseeuw en de net met Jazzmozaïek Award onderscheiden drummer Teun Verbruggen. Een fel gesmaakte apotheose vol meesterlijke variaties waarin de drie muzikanten elk hun accenten leggen en het geheel meer dan de som van de delen vormt. Een grandioze afsluiter!

De prijsverdeling van Jazz Hoeilaart 2013

  • 1ste prijs: 2000 euro (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap): Artur Tuznik Trio (PL)
  • 2de prijs: 1500 euro (vzw De Rand): Quentin Angus Quintet (VS)
  • 3de Prijs: 1200 euro (Jacobs Creek, Pinot Ricard): Nordmann (B)
  • 4de Prijs: 350 euro (gemeente Hoeilaart): Bartosz Pernal/Michal Szkil (PL)
  • 5de Prijs: 350 euro (gemeente Overijse): Soso Lakatos Quartet (NL)
  • 6de Prijs: 350 euro (Muziekmozaïek vzw): Alex Koo Quintet (B)
  • Sabam Cultuurprijs 500 euro (aangeboden voor de beste vertolking van de verplicht uit te voeren compositie): Quentin Angus Quintet
  • Prijs beste solist (aangeboden door Muziekmozaïek en Kunstwerk(t)): Kenneth Salters (drummer van Quentin Angus Quintet)
  • Prijs beste bassist (Hevos basversterker aangeboden door Hevos): Max Mucha (bassist van Artur Tuznik Trio)
  • De prijs (2000 euro) voor de componist van de Sabam compositiewedstrijd werd uitgereikt aan Dirk Schreurs, die het opgelegde werk 'Rays of Enchantment' schreef.